dilluns, 24 de febrer del 2020

Escultura al Doctor Trueta

"La Coordinadora d'Entitats del Poblenou va impulsar l'erecció d'un monument per subscripció popular en record al traumatòleg Josep Trueta i Raspall (Sant Martí de Provençals, 1897 - Barcelona, 1977), que havia nascut al darrer número del carrer de Ramon Turró, tal com recorda una placa que hi ha a la façana. La idea va engrescar la gent i la Coordinadora va encarregar el monument a l'escultor Josep Ricart. Es va decidir posar-lo on aleshores era el capdamunt de la Rambla del Poblenou, a la cruïlla amb el carrer de Pere IV. Va ser inaugurat el diumenge, 9 d'abril de 1978, quan feia un any que havia mort el famós metge.
L'escultura realitzada per Josep M. Ricart l'any 1978, es localitza al capdamunt de l'antic tram de la cèntrica Rambla del Poblenou. Amb l'obertura del nou tram de la Rambla fins a l'avinguda Diagonal, la percepció de l'obra ha variat substancialment: fins fa poc es podia contemplar pràcticament com un relleu retallat sobre la façana del carrer Pere IV i, en perdre aquest fons, la figura també ha perdut la seva marcada frontalitat i ara es percep com una escultura exempta. Aquest canvi visual provoca una pèrdua de la percepció inicial com a relleu i la transforma en una figura de treballats plans frontals i d'escassos perfils; ara, la peça posseeix dos alçats: un davant i un darrere. L'obra de dues cares, la veu el passejant en dos sentits diferents, pujant les Rambles cap a muntanya o baixant-les cercant el mar. 
Caminant Rambla amunt, la presència de l'escultura es fa latent, i en aproximar-s'hi, hom pot distingir una figura humana sostinguda per enormes mans. Si en un primer moment la postura moribunda del conjunt ens evoca a la figura del Crist recollit per les mans protectores de Déu, recordant la trajectòria de l'homenatjat podrem interpretar també el monument com el malalt, el màrtir o el protegit que és recollit pels coneixements de la medicina, del metge. Darrere de l'escultura realitzada en formigó armat, a tall de peanya i aportant un límit escènic, s'hi troba localitzat un volum de tall geomètric on en un costat consta el relleu en metall del bust del Dr. Trueta.
Situant-nos a l'altra banda del monument, en el nou tram de la Rambla què és, per cert, d'una estètica ben diferent a l'antic traçat, costa distingir la part posterior de les mans i el lleuger tros del dors de la figura recolzada. El sector més elaborat és la part inferior geomètrica al darrere de l'escultura; contemplem, aleshores, la part posterior del conjunt que interpretem de menys rellevància i on trobem un relleu de figures humanes, més petites, realitzades en ferro i que recorden l'estètica de les iconografies d'algunes esglésies catalanes. Aquesta intervenció sembla funcionar independentment de la resta de la peça."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Pedra amb relleus de bronze i ferro







Més informació:Viquipèdia Josep Trueta i Raspall
Josep Trueta i Raspall, font:icsgirona.cat
Autor
Escultor:Josep Rycart i Maymir
Més informació:Viquipèdia Josep Ricart i Maymir
Josep Ricart i Maymin, font:taradell.cat
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada