dimecres, 1 d’abril del 2020

Llegenda de les Roques Encantades o Encadenades

Dibuix de la Llegenda Les Roques Encantades, font:Un bosc de llegenda, Fundació Acció natura
"Explica la llegenda que allà pel segle XV els habitants de les masies entre Sant Feliu de Pallerols i les Planes d'Hostoles, a la comarca gironina de la Garrotxa, vivien atemorits pels freqüents tremolors de terra que precipitaven sobre les seves cases enormes roques. Creient que era el dimoni qui habitava en aquestes muntanyes i llançava les roques contra les seves cases, van pregar a Déu que fes fora el dimoni d'allà.
Déu va escoltar les pregàries i va enviar un àngel que va encadenar les roques de la muntanya. Com el dimoni ja no va poder llançar més roques, va acabar per abandonar aquelles muntanyes i anar-se'n a causar desgràcies en un altre lloc.
Moltes llegendes es fonamenten en fets reals, i si bé no hi ha constància que el dimoni visqués a la zona en sl segle XV ni que cap àngel baixar a lligar les roques de les muntanyes, sí que és cert que entre els segles XIV i XV es van produir terratrèmols de gran intensitat, i que en el vessant de la muntanya que dóna a les Planes d'Hostoles hi ha un munt de roques de grans dimensions apilades unes contra altres, les roques Encantades (o encadenades)."
Font de la informació:Fotohiking.com Fageda de les Roques Encantades
Hístòria
"Els especialistes geòlegs diuen que aquestes roques del bosc tenen entre 33 i 65 milions de anys. Es van originar al mar, vora la costa i estan constituïdes per sorres cimentades transportades i depositades en un mar d'aigües molt tranquil.les, que formaven dunes subaquàtiques amb laminació encreuada. Excepcionalment, s'hi poden trobar dents de tauró i altres peixos.
L'aigua que ha circulat posteriorment per les esquerdes (dins el paleosistema càrstic) n'hauria individualiztat els blocs, que haurien caigut cingle avall pel vessant. Curiosament, els terratrèmols dels segles XIV i XV, alguns de força intensitat (anys 1373, 1427, 1428 i 1448), coincideixen amb l'època de la llegenda."
Les Roques Encantades, font:petites-rutes.blogspot.com
Les Roques Encantades, font:petites-rutes.blogspot.com
 Font de la informació:Un bosc de llegenda, Fundació Acció natura

La Llegenda i Sant Feliu de Pallerols
Des de la població de Sant Feliu de Pallerols es poden fer rutes a les Roques Encantades (Itinerari 20).
Més informació:Santfeliudepallerols.cat Turisme Rutes
Font:Santfeliudepallerols.cat
Veure més LLEGENDES CATALANES 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada