divendres, 3 d’abril del 2020

Llegenda El Gat negre

El Gat Negre, font:editorialsusaeta.com
"Conta una antiga llegenda que, a tocar del bosc de la Marquesa, justament on comencen les terres de conreu i s'acaba el bosc, hi havia un antic mas anomenat dels Grimau. Era una casa gran, de dues plantes i amb una gran torre adossada que seriva de vigilància per prevenir els atacs dels pirates. Al vontant tot eren arbres fruiters, oliveres, garrofers, blat i gran quantitat de bestiar que subministraven a la familia allò que els era imprescindible per a viure.
Al mas hi vivia un matrimoni jove amb el seu nadó que era l'orgull de la casa. El pare, en Joan Grimau, era pagès i de tant en tan sortia a pescar en una petita barca ancorada a la platja. La mare, la Rosa, administrava la casa, recollia llenya al bosc i tenia cura de l'aviram i del seu fill. 
il.lustració de l'adaptació de la llegenda, font:Ensenyament - Generalitat de Catalunya
Era tanta la felicitat que regnava en aquella casa allunyada de pobles i ciutats, que aviat despertà l'enveja de veïns i caminants, però sobretot, de les bruixes d'Altafulla que sovint entraven al bosc a la recerca d'herbes i plantes per preparar les seves pòcimes i encanteris. 
En Joan Grimau, protegia la seva família i els seus bens com ho havia après dels seus avis. Tot just es feia fosc, recollia el bestiar, tancava portes i finestres, tapava la xemeneia i penjava un forc d'alls per fer fugir els desoneguts amb males intencions.
Un dia, la Xoixeta, la bruixa més maligna d'Altafulla, es proposà dur la perdició a aquella casa i, transformada en un gat negre de grans dimensions, penetrà per la gatera de la porta amb la intenció d'apoderar-se de l'hereu, aquell nadó ros i tendre, i acabar així amb la felicitat de la família. Amb pas felí i silenciós s'apropà al bressol amb l'ànim de prendre el nen i fugir cap al bosc emparada amb la foscor. Però cada cop, la Rosa feia fugir aquell gat negre i esgarrifós a cops d'escombra. 
En una ocasió, la bruixa intentà de nou robar la criatura quan la mare estava preparant el sopar i aprofitant que duia a la mà una paella amb oli roent, el llençà sobre el gat provocant-li greus ferides i unes nafres doloreses. El gat fugí llastimosament fins arribar a Altafulla on, transformada ja en dona, hagué de passar una llarga temporada guarint aquelles úlceres. Des del seu catre, jurà i perjurà que es venjaria de la família i la seva descendència. 
il.lustració de l'adaptació de la llegenda, font:Ensenyament - Generalitat de Catalunya
Conta la llegenda que, a partir d'aquell instant, una gran maledicció caigué sobre els Grimau. Els camps es perderen, el bestiar anà morint i el mas s'enrunà de mica en mica fins quedà abandonat fins avui en dia.
El matrimoni i el nen, veient aquella desgràcia, van intentar fugir per mar. Però quan eren a prop de la platja, al costat del camí, la bruixa Xoixeta els transformà en tres branques d'un gran pi que, encara avui, resta com a testimoni d'aquest fet. 
il.lustració de l'adaptació de la llegenda, font:Ensenyament - Generalitat de Catalunya
No sabem el que hi ha cert o no en aquesta llegenda, però la qüesió és que avui ningú gosa apropar-se al mas temerosos de la maledicció de la bruixa i els seus possibles resultats."
Font de la informació: El Gat negre d'Antoni Gilabert i Cases

Història
"El Mas - Grimau - s’ubica en una zona bastant planera i apta per al conreu de secà, que continua actiu en part de les terres que antigament depenien d’aquest mas.
És a poca distància de la costa, separada d’ella només pel Bosc de la Marquesa (Tarragona). La vegetació que envolta l’àrea més pròxima al jaciment és de camps de conreu de garrofers i algun sector erm amb vegetació herbàcia a base de gramínies.
El mas és un conjunt de tres edificis independents situats al voltant d’una torre exempta. No s'observen elements d'interès, però són en part inaccessibles degut a la vegetació que els cobreix. Estan no obstant molt enderrocats.
La torre és de planta circular, de 3'20 metres de diàmetre intern, 1 metre de gruix de murs i una alçada total aproximada de 10 metres. La distribució interior de la torre és de tres nivells, separats per les voltes corresponents, conservades en bona part totes elles.
Torre del mas de Grimau, font:travelphotobox.blogspot.com
La tècnica constructiva emprada és de maçoneria amb les obertures emmarcades per carreus. La façana de la torre es troba molt desfigurada per obertures fetes amb posterioritat per tal de comunicar-la amb el mas que hi ha a tocar. Les originals són fàcilment distingibles perquè estan sempre delimitades per brancals de pedra picada. Al nord hi ha dues portes originals: una en la planta baixa i una altra en el primer pis, ambdues defensades per un matacà perfectament conservat que combina la pedra i la rajola i per una sèrie d'espitlleres.
Al sud s'obren dues finestretes quadrades defensades per un segon matacà. En la cara oest i a nivell de terrat hi ha una gàrgola per desguassar l'aigua.
Aquesta torre s’ha de situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII. L'estat de conservació és regular i una esquerda visible en el pis superior pot provocar l'ensulsiada parcial de la torre."
Font de la informació:Catalunyamedieval.es Torre del mas d'en Grimau Tarragona

La Llegenda i Altafulla
Tothom diu que Altafulla era un poble de bruixes, i aixó encara hi és ben present en la vida quotidiana ja que molts bars o restaurants a l'igual que altres serveis han aprofitat aquesta tradició per donar nom als seus establiments. Les bruixes d'Altafulla eren dones normals del mateix poble, que pel seu aspecte, per la seva manera de vestir, pel seu caracter solitari o desconfiat o per algun defecte físic, la gent les considerava bruixes. La Xoixeta fou la bruixa més famosa d'Altafulla.
Cartell de Les Tapes Bruixes "La Xoixeta" 2019, font:altafulla.cat/agenda-altafulla
A Altafulla, a diferencia d'altres pobles, tot i que té molta tradició de poble de bruixes, mai s'hi va practicar bruixeria, ni s'hi van fer aquelarres ni altres trobades d'aquest tipus, ja que no se n'ha trobat constancia a cap lloc.
Font de la informació: Estudis Altafullencs 32 Les Bruixes d'Altafulla de Lidia Recasens
Les bruixes i els bruixots prenen el protagonisme a Altafulla un cap de setmana del mes de juny en el marc de la Nit de Bruixes. La fira es porta a terme al llarg de dos dies amb un ampli programa carregat d'espectacles, conferències i rituals tots ells vinculats al món esotèric i místic.

Cartell de la Nit de Bruixes d'Altafulla 2019, font:altafulla.cat
Més informació:Altafulla.cat
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada