diumenge, 5 d’abril del 2020

Llegenda El Castell de Pilat

Torre del Pretori, font:wikipedia
A Tarragona existeix la Torre del Pretori, també coneguda com el castell del rei o de Pilat. Diuen les veus de la zona que aquesta construcció està vinculada al cinquè prefecte de la província romana de Judea, Ponç Pilat. Segons els Evangelis Ponç va condemnar a Jesús i va signà la seva sentència de mort crucificat  i després se'n va rentar les mans, convertint-lo així en una persona mal vista i condemnada eternament.
Ecce Homo (1862) («Heus aquí»), de Antonio Ciser que representa Pilat presentant Jesús davant el poble de Jerusalem, font:wikipedia

Pilat rentant-se les mans després de sentenciar a Jesus, font:misionbautistafundamental.blogspot.com
Un cop Jesús va ser sacrificat, va tornar a Roma a respondre davant l'emperador d'acusacions dels jueus per la seva brutalitat. El cèsar Tiberi va posar pres al castell de Tarragona a Ponç Pilat pel crim que havia comès, on va estar tancat durant molts anys sense veure ni el cel ni la terra.
Pilat no podia treure el cap per la finestra i tret d'uns veïns de Sarral - Conca de Barberà, cap persona el volia servir, l'increpaven i li tiraven pedres. Es diu que tenia les mans tacades amb sang de Redemptor i que per molt que se les rentés no la podia fer desaparèixer. Així, doncs, tacava tot allò que tocava.
A les parets del castell, encara ara, s'hi poden veure senyals d'un color poc definit, de les quals tothom creu que són la seva sang. Un cop l'emperador Tiberi fou mort, Pilat va ser alliberat i, rebutjat, apedregat i reconegut per tothom per les mans ensangonades, va anar a recórrer món.
D'altra banda diu la veu popular que un cop desposseït del seu càrrec i exiliat de Palestina pel seu malfat, tot avergonyit, es retirà al seu poble natal, on no pogué suportar el pes de la seva culpa, per la qual circumstància es tirà a un doll que forma el riu Segre en un revolt immediat a Ponts, que el poble encara assenyala on morí ofegat. Degut a aquesta tradició hom té als naturals de Ponts per gent malvada.
Font de la informació:Descobrir.cat
Font de la informació:Refranys personals de Joan Amades

Història
"Els detalls de la biografia de Ponç Pilat abans i després del seu nomenament com a prefecte de Judea i després de la seva participació en el procés contra Jesús de Natzaret són desconeguts.
Registre del nom incomplet de Ponç Pilat, al costat del términ Tiberieum, Museu d'Israel, font:rsanzcarrera2.wordpress.com
Va ser designat prefecte de Judea per Tiberi. Va intentar introduir imatges de l'emperador a Jerusalem i construir un aqüeducte amb els fons del Temple. Alguns autors assenyalen que aquestes desavinences amb el poble jueu el van portar a traslladar el seu centre de comandament de Cesarea a Jerusalem per controlar millor les revoltes, especialment perquè començaven a actuar a la província grups armats contraris a el poder romà. Se suposa que el personatge esmentat en els evangelis, Barrabàs, era part d'una d'aquestes bandes.
Emperador Tiberi, font:infoescola.com
Ponç Pilat va ser rellevat del comandament de la Judea en l'any 36, després de reprimir fortament una revolta dels samaritans, durant la qual va crucificar a diversos esvalotadors.
Molts detalls que no tenen cap confirmació per altres vies, especialment relatius als seus suposats penediment, suïcidi o condemna i decapitació, han estat afegits a la tradició biogràfica a partir de les Actes de Pilat, un relat contingut en els evangelis apòcrifs, que van circular amb més profusió per Orient; entre aquells s'expliquen també un nom per a la seva dona, Claudia Prócula, canonitzada com a santa per l'Església ortodoxa etíop i per la bizantina, o (improbable) naixement de Pilat a Tarraco (Tarragona). El cert, però, és que històricament no se sap res segur sobre els llocs de naixement i mort de Pilat, ja que el seu rastre històric es perd en els anys 36-37 quan, destituït del seu càrrec, va tornar a Roma."
Manuscrit Evangeli de Nicodem o Fets de Pilat, font:santabiblia.wikia.org
Font de la informació:Wikipedia Poncio Pilato
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada