diumenge, 19 d’abril del 2020

Llegenda del Vell i la Vella i el Cabraboc

El Cabraboc de Ripollet (cara de persona), font:revistaderipollet.cat
"Una vegada, ja fa molts anys, hi havia a  Ripollet un vell i una vella que la diada de Carnaval van sortir a passejar. La vella portava un cistell amb una olla dins, tot feia pensar que hi portava el dinar.
font:youtube.com Ajuntament de Ripollet
Tot caminant es van trobar amb una colla de joves disfressats que ballaven el Ball de Gitanes i amb una colla de diablots que jugaven amb ninots de paper penjats a l´esquena cantant allò de:
- Jo te l´encendré el tio tio fresco,  jo te l'encendre el tio de paper ...
font:youtube.com Ajuntament de Ripollet
Un dels diablots va veure la vella i el cistell i va pensar: Ara és la meva, i amb una fanga que portava va ventar un cop a l´olla de la vella. Tothom es va quedar ben parat, perquè de l´olla en comptes d´escudella en va sortir un gat que, en un tres i no res i per art d´encantament, es va convertir en Cabraboc.
font:youtube.com Ajuntament de Ripollet
Una cosa així no passa cada dia, anava en boca de tothom. Se'n va parlar tant que cada any per Carnaval les colles de comparses, tot fent broma, ho representaven. D'aquesta manera és com el vell i la vella, el gat, els diablots i el cabraboc es van introduir en les festes del Carnaval de Ripollet."
font:youtube.com Ajuntament de Ripollet
 Font de la informació:centrecultural.ripollet.cat El cabraboc i la llegenda.pdf

La Llegenda i Ripollet
"El Cabraboc es una peça del bestiari popular i festiu de Ripollet. És un faune, un ésser mig persona per la part de dalt i mig cabra/boc per la part de sota. 
Fauno, font:fineartamerica.com
El més característic de la peça és la representació del cap que simbolitza el personatge del cabraboc, representant per dues cares, una de persona i una altra de dimoni. La figura compta amb uns cabells llargs de llana adherits al cap i amb dues banyes associades a la cara de dimoni.
En el Costumari Català de Joan Amades, parla del Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Sembla ser que antigament havia estat un personatge de la rua de carnaval.
Ball de Gitanes a Llinars del Vallés, font:Viquipèdia
Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya van decidir recuperar el Carnaval, als inicis de la democràcia, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven alguna cosa del que comenta Amades. No va ser així, però la llegenda es va crear de nou i a l'actualitat està ben consolidada.
La CRAC (Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals) va construir una titella del Cabraboc, avui cedida a l'Ajuntament per fer-lo servir durant les festes del Carnaval. Cal destacar que el Carnaval a Ripollet es distingeix dels altres perquè té la seva pròpia llegenda, la llegenda del Cabraboc i en relació amb aquesta llegenda es va crear la figura del Cabraboc. Com a llegenda fou recuperada per la colla de les Bruixes de Ripollet (colla femenina de diables), que des de fa uns anys l’escenifiquen per Carnaval."
El Cabraboc de Ripollet (cara de dimoni), font:blocs.xtec.cat
Cartell del Carnaval 2019 a Ripollet, font:Ripollet.cat
Font de la informació:centrecultural.ripollet.cat El cabraboc i la llegenda.pdf
Més informació:Viquipedia El Cabraboc
Més informació:Info.ripollet.cat La penjada del Cabraboc 2020
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada