diumenge, 5 d’abril del 2020

Llegenda La Xoixeta

Il.lustració de l'obra de teatra La Xoxeta, font:Les Bruixes d'Altafulla
"En Magí i la Tecla feia poc que s'havien casat i havien anat a viure a la Barceloneta, eren molt feficos. Una nit en Magí va descobrir que la Tecla marxava de casa, i quan ella va tornar li va preguntar on havia anat. Ella li va dir que s'havia deixat unes robes fora, però només eren excuses. En Magí va comencar a sospitar perque ja l'havia enxampat moltes vegades marxant del llit en plena nit i una nit va decidir seguir-la: va anar fins a la plaça del Pou i d'allí fins a la plaça de L'Església, i va entrar a casa de la Xoixeta.Tothom sabia que la Xoixeta era bruixa, el Magí es va espantar molt i va tornar cap a casa.
Il.lustració de l'obra de teatra La Xoxeta, font:Les Bruixes d'Altafulla
Quan la Tecla va tornar li va començar a pegar pero no li feia mal perque era una bruixa. El Magí estava molt enfadat i va anar a demanar consell al seu amic Francesc, un vell pescador de baix a mar, aquest li va dir que la Tecla era encara una aprenent de bruixa i que per això anava a casa la Xoixeta, també li va dir que la seguís una altra vegada amb una branca de freixe i que aquest cop no li pegués a ella sinó a la seva ombra. I així ho va fer, quan la Tecla estava en mig de la placa de l'Església va comencar a pegar-li a la seva ombra fins que la Tecla va caure al terra mig morta. Llavors se la va emportar cap a casa, allí va veure que tenia tot el cos ple de cops i de ferides, estava molt avergonyit i trist, li va fer un petó i ella es va despertar i li va agrair el que havia fet perque així ja no es convertiria en una bruixa."
Font de la informació:Les Bruixes d'Altafulla, nº 32 Estudis Altafullencs de Lidia Recasens

Història
"Les bruixes d'Altafulla eren dones normals del mateix poble, que pelseu aspecte, per la seva manera de vestir, pel seu caracter solitari o desconfiat o per algun defecte físic, la gent les considerava bruixes.
La Xoixeta, la bruixa més famosa d'Altafulla, es deia que era un velleta que vivia sola al carrer de Baix i que passava el temps al llindar de la porta de casa seva acompanyada de la seva filosa. Aquesta velleta es deia Paula, li deien Pauleta de casa la Xoixeta.
Encara que a la Xoixeta també se li ha atribuit una altra residencia, exactament al carrer del Cup, un dels carrers del casc antic d'Altafulla. En aquesta casa hi vivia la Paula del Sol, una dona també vella, amb una vida misteriosa, que deia que parlava amb els morts, encara que segurament només era per guanyar-se alguns diners. Tothom deia que era bruixa i la gent refusava la seva companyia.
Com podem veure les bruixes no són gaire més que histories i invencions de la gent del poble, ja que a Altafulla, a diferencia d'altres pobles, tot i que té molta tradició de poble de bruixes, mai s'hi va practicar bruixeria, ni s'hi van fer aquelarres ni altres trobades d'aquest tipus, ja que no se n'ha trobat constancia a cap lloc."
Font de la informació:Les Bruixes d'Altafulla, nº 32 Estudis Altafullencs de Lidia Recasens

La Llegenda i Altafulla
Tothom diu que Altafulla era un poble de bruixes, i aixó encara hi és ben present en la vida quotidiana ja que molts bars o restaurants a l'igual que altres serveis han aprofitat aquesta tradició per donar nom als seus establiments.
Les bruixes i els bruixots prenen el protagonisme a Altafulla un cap de setmana del mes de juny en el marc de la Nit de Bruixes. La fira es porta a terme al llarg de dos dies amb un ampli programa carregat d'espectacles, conferències i rituals tots ells vinculats al món esotèric i místic.
Cartell festa Nit de Bruixes Altafulla 2019, font:altafulla.cat
Més informació:altafulla.cat/on-anar
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada