dijous, 23 d’abril del 2020

Llegenda del Serpent de Manlleu

El Serpent de Manlleu, font:Auques.cat
"Explica la llegenda que, temps era temps, tota la població de Manlleu estava espaordida per un serpent molt gros, de llarga cabellera, que vivia en els terrenys situats enmig d’un pronunciat meandre del riu Ter anomenat la Devesa.
El serpent, per major fastuositat de la història, posseïa un ric diamant que sempre duia al damunt; només el deixava quan anava a beure al mateix riu o –segons alguna versió- a un pou. Aleshores el dipositava amorosament a terra i feia la xarrupada d’aigua fresca. Aquesta circumstància va ser advertida per un eixerit manlleuenc que va veure l’oportunitat de fer-se propietari de la joia.
Vet aquí, per tant, que un dia en què el serpent calmava la seva set, li va manllevar el seu tresor. L’animal, però, va veure, a la distància, aquesta usurpació i va iniciar persecució rere el lladre. Aquest, seguit per la fabulosa criatura, va passar pel pont sobre el riu i, a punt de perdre l’alè, va entrar a la primera casa que va trobar. El serpent, que ho va veure i dient-se ‘A Manlleu, cadascú lo seu’, es va disposar a recuperar el diamant començant a picar la porta amb la cua. Tanta força tenia que va estellar la post que tapava l’entrada. A dins, el pobre vailet, veient propera la finalització de la seva vida, va trobar un gros morter; en una acció desesperada va posar la pedra preciosa a terra i li va trabocar el morter al damunt. Delerós de recuperar allò que creia propi, el rèptil ofidi va enrotllar el seu llarg cos al voltant del recipient per trencar-lo. L’acció, però, va resultar infructuosa en el seu propòsit i, en canvi, els grans esforços el van baldar fins morir. Finalment, resol la llegenda, el noi agraït va lliurar la joia a la Mare de Déu per haver salvat la vida en tan arriscada missió."
Font de la informació:Joanarimanyjuventeny.cat

Història
"Aquest relat fantàstic, que va perdurar entre la gent de Manlleu en forma d’una bonica cançó –que el mateix mossèn Cinto Verdaguer va transcriure- i algunes versions orals, ha estat treballat degudament per Toni Donada. I des de fa uns anys, cada 14 d’agost, tota la ciutat reviu amb una gran festa la presència, certa o no certa, d’aquell monstre fabulós.
L’interès particular de la llegenda recau en el gest que el manlleuenc va fer en acabar la història. El lliurament del diamant del serpent a la Mare de Déu s’ha d’interpretar en forma d’exvot. El Diccionari català esmenta que exvot és un “do ofert a una imatge religiosa en compliment d’un vot o en recordança d’un benefici rebut, i que consisteix en un objecte que es penja a la paret o al sostre del temple o capella on es venera la dita imatge”. En el cas que ens ocupa hi ha, però, diversitat d’opinions sobre quina imatge mariana va rebre el donatiu: algunes versions esmenten que va ser l’anomenada Mare de Déu de Gràcia que, en forma d’escultura de reminiscències gòtiques, era al temple parroquial de Santa Maria fins al 1936; d’altres diuen que va ser la imatge venerada dins el temple de la font, anomenada, de la Mare de Déu; finalment, també consta que podia haver estat la Mare de Déu Assumpta, patrona manlleuenca o la del Roser, ambdues venerades a l’església principal.
Mare de Déu de Gràcia, font:joanarimanyjuventeny.cat
Domènec Torrent i Garriga, el 1893, apunta la primera de les propostes i afirma, de la Mare de Déu de Gràcia, que “antiguamente llevaba pendiente del cuello un rico brillante, regalo de una persona piadosa, á quien libró de una serpiente que la acosaba. Aquest autor finalitza la seva referència dient que “cuando los franceses entraron en Manlleu, durante la guerra con Napoleón I, se llevaron aquella joya”.
Sigui veritat o mentida, sigui una o altra imatge mariana, el cert és que del diamant res se’n sap de temps enllà."
Font de la informació:Joanarimanyjuventeny.cat Tradicions El serpent de Manlleu il'exvot la Mare de Déu
La cançó
Part damunt de Manlleu
n’hi ha una pollancreda;
n’hi ha un serpent molt gros,
esgarrifós de veure.
Si no ho creieu
diu que ho aneu a veure
i ho trobareu.
Tota la gent que hi va
si els pot haver se’ls menja;
s’ha menjat nou godalls,
la truja i la porquera.
Si no ho creieu
diu que ho aneu a veure
i ho trobareu.
S’ha menjat dos cavalls
una burra i una euga,
moltons a prop de cent
i nou-centes ovelles.
Si no ho creieu
diu que ho aneu a veure
i ho trobareu.
S’ha menjat un bover,
els bous i la carreta,
un piquet de soldats,
llances i baionetes.
Si no ho creieu
diu que ho aneu a veure
i ho trobareu.
Tota una processó,
gonfanons i banderes,
també el senyor Rector
que anava al seu darrera.
Si no ho creieu
diu que ho aneu a veure
i ho trobareu.

 Cançó del Serpent de Manlleu


Auca - Il·lustracions d'en Toni Donada -Font:diablesserpentsmanlleu.blogspot.com



La Llegenda i Manlleu

Cada 14 d 'agost, coincidint amb les dates de Festa Major, a Manlleu surt un Serpent de llegenda i la ciutat l'acull amb una gran festa, La Festa del Serpent!
Passeig per la devessa. És la primera activat de la festa del Serpent. Consisteix en una caminada per conèixer la Devesa i  on també es fa una lectura de la llegenda del Serpent de Manlleu.
El serpent dels Menuts és una festa que va començar al 2007 amb el motiu d’atraure el públic més petit.
L’espectacle comença quan és de nit, un cop apagats els llums i un focus il·lumina el narrador situat al riu, sobre una barca. És amb la mateixa embarcació en la qual el narrador guia els vailets a la banda de la Devesa. Allà, els vailets roben el diamant i tot seguit travessen el riu. Els diables fan un espectacle amb pirotècnia.
El Salt del Diamant és la celebració per part dels vilatans de Manlleu per haver aconseguit derrotar la bèstia i poder mostrar el diamant recuperat com a trofeu de la gran victòria.
Aquest acte esdevé una festa que combina diferents mostres de cultura popular catalana amb la presència de música, timbals, diables i pirotècnia, teatre i festa a peu de carrer, element present a la majoria de festes majors del nostre territori.
El Serpent de Manlleu, font:serpentmanlleu.cat
Font de la informació:Serpentmanlleu.cat
Més informació:Manlleu.cat Descobrir Festes i fires Festa major
El Serpent de Manlleu, il.lustració Toni Donada, text Pep Molist, font:Serpentmanlleu.cat
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada