diumenge, 19 d’abril del 2020

Llegenda Les Gallines d'Aristot

font:vegansgirones.wordpress.com

"Diu la llegenda... Què tenen d'especial les gallines d'Aristot? Segons sembla, abans que les gallines d’Aristot portessin calces, els ous que noien baixaven rodolant muntanya avall i anaven a parar a les mans de la gent de Pont de Bar, el poble que hi ha a sota, a tocar de Segre.
Tips d’aquella comèdia, els veïns d’Aristot van decidir posar calces a les seves gallines.  Des d’aleshores, quan ponen, els ous es queden a les calces i les mestresses i els amos de l’aviram només han de recollir-los-hi. I, és clar, als de Pont de Bar no van tenir cap altre remei que criar les seves pròpies gallines, si és que volien continuar menjant ous. "
Conte Les Gallines d'Aristot de Isidre Domenjó i Carme Invernón, font:edicionssaloria.com
 Font de la informació:Esplailaseu.es Revista anys daurats nº 12

Localització
Aristot és una entitat de població del terme municipal del Pont de Bar, a la comarca de l'Alt Urgell. El poble se situa al cim d'un turó que domina la vall del riu Segre. Les cases s'estenen al voltant de l'església parroquial de Sant Andreu, d'estil romànic, que ha estat objecte de diverses restauracions al llarg del temps.
Vista d'Aristot i el Cadí al fons, font:catalansiaragonesos.blogspot.com
Aristot va tenir un castell que defensava el comtat de Cerdanya vers el vescomtat de Castellbò. Documentat des del segle ix, Arnau I de Castellbò, després d'apoderar-se'n, l'enderrocà l'any 1209. Més tard, el 1229, el cavaller Guillem d'Urtx el reconstrueix. No obstant això, els seus descendents, l'any 1301 decideixen vendre'l, amb la meitat del seu patrimoni, al rei Jaume II de Mallorca.
El 28 de setembre de 1713, a les acaballes de la Guerra de Successió Espanyola, el General Josep Moragues i Mas, Governador de la Fortalesa de Castellciutat, signava la capitulació i lliurava la fortalesa a les tropes borbòniques. El text de les capitulacions fou recollit per en Francesc de Castellví i Obando a les "Narraciones Históricas".
Fou municipi independent fins a l'any 1970 quan s'agregà a Toloriu, com a precursor de l'actual municipi del Pont de Bar."
Font de la informació:Viquipèdia Aristot
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada