divendres, 6 de març del 2020

Mural Arte

"Arte és un treball on el grafisme i la paraula transformen la pell d’un edifici en quelcom més complex, amb identitat pròpia en sintonia amb els usos de l’equipament. I ho fa trepitjant els límits de l’arquitectura, la pintura, la poesia i el paisatge.
El límit però més agosarat que supera és el de les funcions professionals, ja que a Arte el paper de l’artista deixa de ser el de creador unívoc i passa a ser qui facilita processos. L’art també abandona la seva funció tradicional convertint-se en catalitzador de reaccions enlloc d’objecte de culte.
Estem davant un treball de participació ciutadana on el procés artístic és gestionat de forma col·lectiva i on es potencia el procés d’apropiació d’un edifici públic a través de l’empremta comuna.
Aquesta empremta però està segregada en dues formalitzacions diferents. L’una de caràcter integral, intervé en tot l’edifici i molt especialment en la torre a través de l’escriptura en vermell de verbs que contenen el sufix arte. Es tracta d’una intervenció enginyosa, molt visible i sensible a la forma arquitectònica. L’altra la materialitzen directament els col·lectius participants en la part accessible de l’edifici, a través de murals on la paraula continua sent protagonista. Ambdues intervencions plantegen una forma d’exterioritzar la funció i usos d’un ateneu popular, on la ciutadania n’ha de ser el motor i actiu preferent. 
El context doncs ha estat un entorn fèrtil (les activitats de l’Ateneu de Nou Barris mantenen una estreta relació amb la ciutadania) en el que el col·lectiu Almorrana ha sabut funcionar en xarxa, i acoblar-se a les necessitats i perspectives de l’entorn on treballaven."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona -Art Públic
Més informació:Viquipèdia Ateneu Popular de Nou Barris
Materials:Pintura








 

 

Autor
Disseny:Colectivo Almorrana
Col·lectiu Almorrana. Grup de joves que actuen des dels anys noranta en el marc de l'Ateneu de Nou Barris i que es defineixen a si mateixos com un "colectivo artístico-terrorista". A part de les actuacions de creació artística en el mateix barri, amb vinculació a altres grups alternatius com Radio Bronka, okupes, etc., han participat en experiències artístiques a altres punts de l'Estat espanyol, com la convocatòria d'unes "jornadas subversivas destruye Arco 2001" o un "proyecto para la realización de actividades artístico culturales en pueblos desfavorecidos de España e Italia".
Font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Acció artística del Colectivo Almorrana per pintar la caixa escènica de l'Ateneu, font:40 anys fent L'Ateneu Popular de Nou Barris -Muhba

 

Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada