dimecres, 25 de març del 2020

Llegenda Lidia de Cadaqués

Serigrafia de Dalí inspirada en Lídia de Cadaqués, font:vilaweb.cat
"Lidia Noguer Sabà més coneguda per Lídia de Cadaqués 1866 -1946. Era filla de Baudili Noguer, mariner, i de Dolors Sabà, coneguda com la darrera bruixa de Cadaqués, va morir a Agullana. Es va casar amb Fernando Costa que es va suïcidar, i va tenir dos fills, Benvingut i Honori, que van acabar els seus dies bojos i interns al psiquiàtric de Salt.
La Lídia va seguir la tradició dels seus pares, venia peix i acollia gent a l’hostal. La seva amistat amb Víctor Rahola i Trèmols un escriptor i metge de Cadaqués que recomanava l’hostal als seus amics li va obrir el camí per conèixer personatges tan famosos com Picasso, Josep Puig i Cadafalch, Garcia Lorca i el que va tenir una relació més entranyable amb ella, Eugeni d’Ors, el gran Xènius.
Escultura dedicada a Lidia, font:festacatalunya.cat
L’any 1904 Eugeni d’Ors i un amic es van allotjar a casa la Lídia i aquí va començar la gran amistat de l’escriptor amb la peixatera.  Aixó va fer que Lídia arribés a considerarse el model de dona en la qual Xènius s'hauria inspirat per a desenvolupar el personatge de Teresa "La ben plantada".
Eugeni d'Ors per Ramon Casas, font:Viqupèdia
Potser va ser un amor d’estiu del jove escriptor o una admiració per la Lídia. Ella també sentia admiració per ell que la va endinsar en el món de la lectura i ella mateixa es va acabar creient que era la jove Teresa de “La ben plantada”. Vivia obsessionada amb l’escriptor, li enviava cartes que ell mai va contestar, ella llegia articles d’ell i interpretava que eren la contesta a les seves missives.  Es negava a rebre hostes convençuda com estava que el seu estimat amic podia tornar a Cadaqués en qualsevol moment. Aixó la va portar fins a la ruïna económica.
Casa de Lidia Noguer, font:cristinaclarafotografia.blogspot.com
Quan Dalí va decidir anar a viure a Cadaqués junt amb la seva musa Gala, la Lídia els va ajudar a instal·lar-se, els hi va vendre una petita barraca que tenia a Port Lligat. Dalí, com a vilatà seu, no només la va conèixer, sinó que tractant-la va dir d'ella que "Lídia posseïa el cervell paranoic més magnífic, fora del meu, que mai hagi conegut", la va reconèixer padrina de la seva bogeria i fonament del seu pensament paranoicocrític, la va presentar a García Lorca.
Lidia Noguer i Salvador Dalí a Portlligat, anys 30, font:salvador-dali.org
Finalment alguns amics de Lídia, en particular Anna Maria Dalí, en vista de l’estat llastimós en què es trobava, van aconseguir internar-la a l’asil Gomis d’Agullana on va morir.
Anna Maria Dalí i el notarí Dalí amb Lidia i un dels seus dos fills, font:elpuntavui.cat
Una vegada morta, qui sap en reconeixement o reparació justiciera, Ors va escriure "La verdadera historia de Lidia de Cadaqués" (publicada amb dibuixos de Dalí) i juntament amb Dalí van voler posar una làpida amb un epitafi a la seva tomba del  cementiri d’Agullana. Però no es pogués instal·lar, per oposició eclesiàstica, fins a trenta anys després. I deia: 
"DESCANSA AQUÍ
SI LA TRAMUNTANA LA DEIXA
LÍDIA NOGUÉS DE COSTA
SIBIL·LA DE CADAQUÉS
QUE PER INSPIRACIÓ MÀGICA
DIALÈCTICAMENT FOU I NO FOU
A UN TEMPS TERESA
LA BEN PLANTADA
EN EL SEU NOM CONJUREN
A CABRES I ANARQUISTES
ELS ANGÈLICS"
Com diu Eugeni d’Ors en el llibre que li va dedicar a Lídia que el pas que ella va fer en creure’s la Ben Plantada, la va dur "A la enajenación, si se quiere, mas no a la locura; no a la idiotez, sino a la personalidad; no a la muerte débil, sino al cultural nacimiento de un mito."
Llibre La Verdadera historia de Lidia de Cadaqués d'Eugeni d'Ors, font:trabajomc.wordpress.com
Font de la informació:Viquipèdia Lidia de Cadaqués
Més informació:Vicencpagesjorda.net
Veure més LLEGENDES CATALANES


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada