divendres, 20 de març del 2020

Llegenda del Virrei de Madagascar

Madagascar, font:consejerosviajeros.com
"El famós virrei Bonet de Madagascar va ser Josep Gabriel Francesc Bonet Vidal, nascut a la Sénia el 30 de març de 1706, fill de Francesc Bartomeu Bonet Mitjavila i Maria Vidal Adroguer. Diuen que va morir el 1791, però, també s’ha dit que va morir al terratrèmol de Lisboa de 1755. Aquest xicot s’avorria com una ostra pel poble de La Sénia. Empès per l'avorriment i la set d'aventures, un bon dia s'embarca en un vaixell corsari i féu cap a Madagascar.
L'aventurer català va arribar a Madagascar i la filla del virrei es va enamorar d'ell. Bonet es va casar i els naturals de l'illa el van proclamar virrei. La fortuna de la princesa illenca era enorme, i el marí, com a bon català, va organitzar amb ella el Banc de Tananarive.  En pocs anys els diners es va multiplicar.
El virrei, ric i poderós, va sentir la nostàlgia de la seva terra. Li agradaria, a més que al seu poble el veiessin convertit en virrei i acompanyat d'un seguici fastuós es presenta a La Sénia per sorprendre als seus paisans. Però el cas és que la seva presència al poble natal produeix un efecte totalment diferent del que esperava el virrei. Els seus compatriotes el prenen a burla. Altres l'acusen de negrer, de realitzar tracta d'esclaus. Es burlen d'ell. El prenen per boig. Creuen assistir a una broma de carnaval. I el poderós virrei s'enfada i fulmina una condemnació. Ara que és opulent, ara que és omnipotent, vol venjar-se de la incomprensió dels seus. I els anuncia que la fabulosa herència que deixarà no podran gaudir-la els seus parents fins a la quarta generació, uns 140 anys després, perquè tots aquells que se n’havien burlat visquessin amb ràbia per haver-ho fet. Els seus parents, naturalment, es riuen del gest, que troben grotesc, ridícul. I el virrei torna a Madagascar, maleint dels seus paisans.
Baobabs de Madagascar, font:dharam01.blogspot.com
Quan quedà vidu, marxà a l’Índia anglesa amb una fabulosa fortuna que diposità en un banc britànic.”
Font de la informació:pladelafont.blogspot.com El virrei Bonet.html

Història
Segons la versió senienca el famós virrei de Madagascar va ser Josep Gabriel Francesc Bonet Vidal, nascut a la Sénia el 30 de març de 1706, fill de Francesc Bartomeu Bonet Mitjavila i Maria Vidal Adroguer.
Casa Rei Bonet a La Sènia, font:festacatalunya.cat
Com explica “L’herència del Virrei Bonet” d’Andreu-Avel·lí Artís, Sempronio, Gabriel Bonet Vidal marxa de la Sénia per millorar la seua situació econòmica i al final del seu periple pel món arriba a l’illa de Madagascar, tocant a Moçambic.
Artícle La Fabulosa herencia del virrey Bonet, font:pladelafont.blogspot.com

Per aquestes dates en el regne Merina a Madagascar va regnar Andriamasinavalona (1645-1710). A la seva mort el regne es va dividir entre els seus quatre fils, sent reunificat de nou amb el rei Andrianampoinimerina (1787-1810), després d'un llarg període d'enfrontaments entre ells.

El rei Andrianampoinimerina, font:Vikipèdia
Si analitzem les notícies de premsa i les gestions fetes al llarg del temps pels hereus del virrei comprovem que ha ressorgit el tema de l'herència els següents anys: 1838, 1878, 1884, 1898, 1904, 1909, 1927, 1930-1933, 1946-1947 i més recentment, amb gestions a nivell particular d’algun hereu.
A mesura que s’apropa l’any 1931 a la premsa de l’època trobem l’anunci solemne de la fundació de l’Asociación Oficial de Presuntos Herederos al Patrimonio del titulado ‘Virrey Bonet’, amb la voluntat d’aglutinar totes les gestions i voluntats dels presumptes hereus del virrei Bonet.
Reunió de Bonets, hereus del virrei, 1931, font:pladelafont.blogspot.com
Cal destacar que tothom parla del testament del virrei, però no s’ha trobat enlloc cap còpia del document o cap persona que l’hagués vist amb els seus ulls; la seua existència veritable ha anat passant com una llegenda de generació en generació de Bonets i ha convertit la creença que el testament ha existit en un acte de fe. 
Font de la informació: Eva Garcia Lleixà al'article "A los presuntos herederos del virrey Bonet",publicat a Racó de la Memòria de Lo Senienc. Memòria, natura i llengua.
Llibre El Legado del Virrey de Madagascar de Ediciones B
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada