dissabte, 28 de març del 2020

Llegenda el Castell de Balsareny

Castell de Balsareny, font:Madya
"Una vegada el senyor del castell de Balsareny volia tenir una mansió amb més habitacions que cap altra, i va demanar que se li aparegués el diable. El diable va aparèixer, i el senyor va fer un pacte amb ell.
Volia la construcció d’un recinte de cent cambres a canvi de l’ànima d’un vassall. Quan al cap de sis dies, el Maligne ja duia realitzades noranta-nou cambres, el baró, ben penedit del tracte fet, posà al castell una imatge de la Mare de Déu i s’hi encomanà. Va resultar que mentre el diable s’afanyava a acabar l’edificació, sempre hi havia una cambra que s’esbaldregava… Mai no en podia comptar cent… Fins que es convencé que un poder superior al seu li impedia el triomf. D’aquesta feta, el castell de Balsareny fou anomenat el de les noranta-nou cambres."
Font de la informació:Vivenciesjosep.wordpress.com

Una altre llegenda del Castell
"El castell de Balsareny tenia un defecte: li mancava un passadís secret per sortir a l’exterior. Per això, quan els moros van assetjar la fortalesa, ningú no podia sortir d’amagat a buscar aliments.
Vista aèria del castell, font:todocoleccion
La gent del castell va resistir una setmana i una altra, fins que estaven tan dèbils i famolencs que van decidir rendir-se. Però, de sobte, va caure un peix del cel! No era cap miracle. Una àguila que el duia al bec s’havia espantat i l’havia deixat caure. Tothom se’l volia menjar, però van tenir una idea millor. El van cuinar i li van oferir al capità enemic. El cabdill moro va rebre el regal amb sorpresa: “Un peix fresc i ben cuinat! Com s’ho han fet?” I es va pensar que els de Balsareny tenien un passadís secret i que no els mataria mai de gana; per això va ordenar la retirada de les tropes. "
Font de la informació:martamortes.files.wordpress.com Llegendes-medievals.pdf

Història
El castell de Balsareny és una fortalesa d'estil gòtic civil català datada el 951. Ha estat vinculat de sempre al llinatge dels Balsareny i es troba en un excel·lent estat de conservació. Enfilat en un turó de 420 m a la vora dreta del riu Llobregat, avui és ben visible des de l'Eix del Llobregat, des d'on el castell destaca amb els seus merlets airosos. La vista sobre el riu i el poble de Balsareny és excel·lent. 
Interior del castell, font:fotomedieval.blogspot.com
El castell apareix esmentat l'any 951, en documents d'època carolíngia procedents del monestir de Sant Benet de Bages i del bisbat de Vic. En un document del 966 i en un altre de 990 se'l menciona com a Castrum Balciarenno. El document de referència del 951 és un diploma de Lluís el Piadós, confirmació, a petició de la reina Gerberga i del Comte Odalric, dels béns de l'abat Cesari de Santa Cecília de Montserrat, entre els quals l'església de Santa Cecília en terme de Balsareny (Balceringia), que Longobard havia donat a Santa Cecília de Montserrat.  Del mateix 951 hi ha un segon document, en aquest cas, una butlla del papa Agapit II a l'abat Arnulf de Ripoll, confirmant les propietats del monestir, entre les quals el lloc de Serra sanç, "in pago Balzaraniensi".
En aquests dos primers documents no es parla explícitament del castell, sinó d'una església del terme i d'un lloc del terme; però de l'existència d'un terme amb esglésies i masos se'n desprèn l'existència d'un castell termenat. Per això l'any 951 és la referència coneguda més antiga, tot i que el castell òbviament podia ser anterior; però no ho devia ser gaire, ja que no sembla casual que en un mateix any hi hagi dos documents, l'un del rei de França i l'altre del papa de Roma, que parlin de Balsareny, i abans no n'hi hagués cap (de conegut). El primer document que fa referència expressa del castell és del 966, i n'hi ha d'altres el 967, 977, 987, 990 (una butlla del papa Joan XV) i pàssim.
La construcció actual força ben conservada té elements dels segles XIV i XV i es va refer al XIX. Al costat mateix del castell es pot visitar la capella romànica del segle XII, amb modificacions posteriors, de la Mare de Déu del Castell.
el castell de Balsareny, font:losfolloneros.blogspot.com
 Font de la informació:Viquipèdia Castell de Balsareny

La Llegenda i Balsareny
El castell de Balsareny és sens dubte el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca. És ben visible no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i del seu bon estat de conservació. Present des dels orígens en els esdeveniments de la història del poble.
font:ara.cat
Font de la informació:Balsareny.cat El municipi El Castell
Més informació:Ara.cat cultura

Castell de Balsareny
Amb les visites guiades i teatralitzades podreu endinsar-vos i descobrir la vida en un castell medieval de la mà de la Baronessa, d’en Pau Bròquil (el  joglar del castell), del soldat, del mestre artesà, de la minyona,…
Ells i elles us explicaran qui hi vivia, què feien i en què i com  treballaven, com vestien, què sentien,…
També descobrireu cada  detall, anècdota, història i llegenda del Castell, així com la cançó  que us ensenyarà la Baronessa i potser, si esteu animats, alguna  dansa medieval.
Més informació:Castelldebalsareny.com
Logotip del Castell de Balsareny
 
font:Castelldebalsareny.com

font:Castelldebalsareny.com
Veure més LLEGENDES CATALANES   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada