"Una línia d'acer d'un quilòmetre i mig de llarg va ser un toc especial a la nova Rambla de Guipúscoa. Conté textos que reflecteixen la història d'aquella part de Sant Martí de Provençals que l'autor, l'artista conceptual Francesc Torres, va extreure de Tots els barris de Barcelona, de Jaume Fabre i Josep Maria Huertas, i de l'Arxiu Històric de Sant Martí.
La línia de Torres comença amb una lletra A per la banda del carrer de Bac de Roda i va apareixent i desapareixent al llarg de tot el recorregut, fins a acabar amb una B al final, quan arriba a la frontera amb Sant Adrià de Besòs, al carrer d'Extremadura.
La Rambla de Guipúscoa, duta a terme per l'arquitecta municipal Montserrat Periel i l'enginyer de camins Josep Maria Llauradó, va humanitzar l'entorn...
... Línia de la Verneda és una de les poques escultures a Espanya que presenta una forma minimalista amb un contingut políticament compromès. L'Ajuntament va proposar a Francesc Torres el barri de la Verneda per realitzar una de les seves escultures públiques, un barri que va passar de ser un terreny baldí a ser una terra d'anarquistes i escenari de reivindicacions obreres. Torres ha realitzat una línia d'1,5 km en acer inoxidable que recorre els carrers, s'oculta per moments ("com la mateixa història del barri", diu l'artista) i en altres ressorgeix fent bucles. En els seus extrems trobem les lletres A i B, que exemplifiquen per a l'artista els extrems d'una història lineal, aquí interrompuda, i que ens recorda el tatuatge -una obra de body art- que ell mateix es va gravar en el braç en 1975. La línia porta inscrites frases sobre episodis de la història local, "relat inacabat de paraules i silencis" o el que és el mateix, fragments de la història no oficial, la de la vida quotidiana, la dels corrents migratoris, la de la dura postguerra."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Acer inoxidable, resina i pedra artificial
DURANT EL GOVERN DEL COMTE RAMON BERENGUER I, L'ANY 1052, TROBEM UN DOCUMENT QUE PARLA DE L'ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DE PROVENÇALS QUE ÉS SUFRAGÀNIA DE LA DE SANTA MARIA DEL MAR A BARCELONA.
EL 1651 FINALITZA LA GUERRA DELS SEGADORS. EL SETGE PELS EXÈRCITS DE JOAN JOSEP D'ÀUSTRIA ÉS FET DES DE SANT MARTÍ DE PROVENÇALS.
AL VOLTANT DE 1714, AMB EL DECRET DE NOVA PLANTA, SANT MARTÍ DE PROVENÇALS, IGUAL QUE ALTRES INDRETS DEL PLA DE BARCELONA, PASSA A SER MUNICIPI INDEPENDENT.
L'ANY 1866 S'INSTAL·LA LA LLUM DE GAS A SANT MARTÍ. |
L'ANY 1870 COMENÇA UNA VAGA DE BOTERS QUE DURARÀ DOS ANYS I MIG I QUE ASSOLEIX EL TRIOMF, AMB LA READMISSIÓ DELS OBRERS ACOMIADATS.
EL 1884 SURT A LA LLUM L'ARCH DE SANT MARTÍ, PRIMERA PUBLICACIÓ PERIÒDICA EN CATALÀ DE SANT MARTÍ DE PROVENÇALS.
EL PRIMER 1 DE MAIG CONMEMORAT A L'ÀREA METROPOLITÀNA DE BARCELONA TÉ LLOC A SANT MARTÍ EL 1890.
1908. S'INAUGURA EL SERVEI D'AUTOBÚS "LA CATALANA" ENTRE EL CLOT I EL POBLENOU.
L'ANY 1933 S'INTENTA L'ABOLICIÓ DELS DINERS PER PART DELS VEÏNS LIBERTARIS DE LA CNT I LA FAI DEL BARRI DE SANT MARTÍ. EL NOU RÈGIM DURÀ POQUES HORES.
LA VERNEDA, 1957. ELS NENS MENJAVEN PA AMB OLI PER ESMORZAR I BERENAR, SOPES I PA PER DINAR I SARDINES PER SOPAR.
EL 10 D'AGOST DE 1966 EL CINE MERIDIANA MOSTRAVA EN SESSIÓ CONTÍNUA LOS GIGANTES DE LA TESSAGLIA, TELA DE ARAÑA I NODO, PROGRAMA APTE PER A MENORS.
EL 31 DE MARÇ DE 1990 VA NÉIXER AL BARRI DE SANT MARTÍ LA NENA JÚLIA PERICÀS MARTÍ. PESAVA EN NÉIXER 2 KILOS I 860 GRAMS, I FEIA 46 CENTÍMETRES DE LLARGADA.
SEGONS EL PADRÓ DE 1991, SANT MARTÍ TENIA 214.252 HABITANTS REPARTITS DE LA SEGÜENT MANERA: 27.241 AL BESÒS; 67.471 AL CLOT; 46.832 AL POBLENOU I 64.953 A LA VERNEDA.
LÍNIA DE LA VERNEDA 1998 / FRANCESC TORRES
Autor
Escultor:Francesc Torres i Iturrioz
Més informació:Viquipèdia Francesc Torres i Iturrioz
Francesc Torres i Iturrioz, font:catalogo.artium.eus
Veure més Art Públic Sant Martí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada