dimarts, 31 de març del 2020

Llegenda L’enginy de la castlana

L'enginy de la castlana, font:martamortes.files.wordpress.com

"La guerra havia allunyat del castell - de Burriac - al Castlà i a tota la gent apta per les armes. Sols un vell majordom hi restà amb la castlana, infants i esclaves. Fou això sabut o no; dos vaixells corsaris s’acostaren una nit a la platja per assaltar Burriac. [...] Desembarcats amb gran tranquil·litat emprengueren la pujada a la muntanya, arribant a tocar les portes del castell.
Castell de Burriac, font:aliesmataro.blogspot.com
Res les pogué abatré, el tall de les eines amb que era batuda es malmeté amb topar amb el ferro que les folrava. [...]
Els corsaris no tingueren més remei que esperar l’aubada per emprendre una complerta expugnació de la fortalesa. Retragüent-se, doncs, de la prou defensa determinaren assaltar les muralles.
Cercaren arbres a ells menesters i construïren escales, en quina feina transcorregué de la jornada, lo qual vist de la castlana, entrà amb mortal congoixa, prou amb fumeres assenyalava son perill, però els socors no podien arribar a temps. Tant despoblats estaven els llocs que una host no es podia formar de pressa.
L'enginy de la castlana, font:martamortes.files.wordpress.com
Entrada la nit s’apagaren les fogates del castell, no per fretura de llenya. La castlana necessitava de la fosca per executar son plan defensiu [...]. L’oli tret de les tines era portat a les muralles conceptuades com assequibles empapant-ne les llises pedres exteriors [...]. Sols la torre tornà a mostra sa negrenca fumera anunciadora del perill a la qual responen ja alguns cons serres enllà anunciant els socors que s’aparellaven. Els corsaris no anaven a perdre més temps. Amb escales corregueren a les muralles del castell que segons tota aparença estava abandonat. Quatre escales foren ensems aplicades a la cortina del mur. Prest dos o tres d’ells s’enfilaren en cadascuna. Encara no arribaren al vell mig que relliscant-los totes quatre anaren roques a vall els qui estaven muntats, com impulsats per una ma misteriosa. Atribuint fet tant incomprensible a les arts màgiques, reculen espireigs de tal manera que [...] abandonaren a correcüita el cimal."
Font de la informació:Patrimonioblidat.cat Carreres i Candi, Francesc (1990)
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada