dilluns, 9 de març del 2020

Monument al Canonge Rodó

"Després de la Setmana Tràgica (1909), que havia estat particularment virulenta al Clot, disset entitats de la barriada van decidir aixecar un monument en record del canonge Francesc Rodó i Sala (Terrassa, 1816 - Barcelona, 1902) i el van situar davant de l'església nova de Sant Martí, que havia estat cremada durant els aldarulls de 1909. L'arquitecte municipal Joaquim Vilaseca, nebot d'un dels terratinents del Clot, va pensar a encomanar el monument, que seria el primer que hi hauria a l'antic poble de Sant Martí, al jove escultor Frederic Marès. La primera pedra es va posar el 23 de desembre de 1917 i el monument fou inaugurat el 24 de setembre de 1919, el mateix dia que es va inaugurar la continuació del carrer d'Aragó, que arribava aleshores tot just fins a l'església del Clot. Hi eren presents el bisbe de Barcelona, Enric Reig; l'alcalde, Antoni Martínez Domingo, i Joan Castellet, nebot del canonge Rodó. Van participar en el finançament, a més de les entitats martinenques, els ajuntaments de Barcelona i de Terrassa, ciutat on havia nascut el canonge. L'obra va costar 33.134,85 pessetes, de les quals 20.000 procedien de l'Ajuntament de Barcelona. Durant la inauguració, uns nois d'un centre autonomista del barri van intentar cantar Els segadors, fet que va contrariar el bisbe i va ser criticat per la premsa lerrouxista.
El monument fou enderrocat el juliol de 1936, al començament de la Guerra Civil, i després es va utilitzar el bronze del conjunt escultòric per fabricar municions, tal com va passar amb altres monuments ciutadans. L'historiador local Josep Freixa va deixar escrit que "uns desgraciats que no coneixien la seva obra -la de Rodó- que era la bondat i la caritat van destruir-lo." El 1949, el setmanari Destino preguntava la raó per la qual no era reconstruït el monument al canonge Rodó. Finalment, va ser Marès qui va fer el nou monument, molt diferent del primer i, segons Freixa, també "molt més senzill". La inauguració del nou monument, fet en pedra i més senzill que l'original, va tenir lloc el diumenge 4 de juliol de 1954. Hi van assistir el bisbe de Barcelona, Gregorio Modrego, i el regidor del districte, Emili Compte Pi, i va tenir lloc una processó de caire eucarístic pels carrers del Clot.
El diumenge, 12 de novembre del 2002, amb motiu de la festa major del Clot, es va fer davant del monument un acte d'homenatge al canonge Rodó per tal de commemorar el centenari de la seva mort."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Pedra calcària


A FRANCISCO RODÓ Y SALA, RECTOR QUE FOU DE SANT MARTÍ, 1865; CANONGE DE LA SEU DE BARCELONA 1896-1902 [Des de l'any 1919]
DOCTOR FRANCISCO RODO Y SALA, RECTOR QUE FUE DE SAN MARTIN [Desde el año 1954]



Més informació:Viquipèdia Canonge Rodó
Retrat de Francesc Rodó a la galeria de terrassencs il·lustres de l'Ajuntament de Terrassa, font:viquipèdia

Autor
Escultor:Frederic Marès
Més informació:Viquipedia Frederic Marès i Deulovol
Frederic Marès i Deulovol, font:Viquipèdia
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada