diumenge, 10 de març del 2019

Monument a Anselm Clavé i Agrup Sardanista

"La urbanització de la Via Júlia va ser acabada el 1986. A la vorera del costat de mar de la Via Júlia, hi va quedar situat un monument, promogut per l'activa agrupació sardanista i de Cors de Clavé del proper carrer dels Nou Pins. Aquest monument consisteix en una gran làpida de marbre amb un costat dedicat a recordar el 150è aniversari del naixement de Josep Anselm Clavé, amb un medalló amb la seva efígie i una placa metàl·lica amb el lema "progrés, virtut, amor". A l'altre costat, es recorda el 25è aniversari de l'existència de l'Agrupació Sardanista Ideal d'en Clavé de les Roquetes amb una placa metàl·lica on hi ha inscrita la frase: "La sardana és la dansa sencera d'un poble que estima i avança donant-se les mans".
El medalló de Clavé que hi ha en aquest monument prové d'un altre monument, ja desaparegut, que hi havia hagut al final de la Via Júlia, davant del Casal de l'Associació de Propietaris de Roquetes, on tenia la seu la coral La Ideal d'en Clavé, que la va promoure. Consistia en una estreta i alta piràmide truncada de marbre, coronada per una lira, i a la qual hi havia adossats el medalló i una placa commemorativa. Es va inaugurar el 20 d'abril de l'any 1980, quan es feien els 150 anys del naixement de Clavé.
En urbanitzar la Via Júlia, el monument estava molt deteriorat i es va decidir situar els dos medallons, el de Clavé i el de l'agrupació sardanista, com a elements compositius d'una font en l'accés principal a l'estació de metro. Amb el temps, aquesta disposició no va agradar i els serveis tècnics del districte, dirigits per l'arquitecte Juan Pablo Jaroslavsky, van dissenyar aquesta nova composició que integra també els dos medallons i que es va instal·lar el 1994."
Veure informació Ajuntament Art Públic
Monument a Anselm Clavé als Jardins Conflent


LA SOCIETAT CORAL L'IDEAL D'EN CLAVÉ / 1930 A J. ANSELM CLAVÉ 1980
PROGRÉS, VIRTUT I AMOR





AGRUPACIÓ SARDANISTA L'IDEAL DE'N CLAVÉ 1960 DE LES ROQUETES 1985
LA SARDANA ÉS LA DANSA SENCERA D'UN POBLE QUE ESTIMA I AVANÇA DONANT-SE LES MANS




A JOSEP ANSELM CLAVÉ / EN EL 50 ANIVERSARI DE LA SOCIETAT CORAL L'IDEAL D'EN CLAVÉ 1930 - 1980
A LA SARDANA EN EL 25 ANIVERSARI DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA L'IDEAL D'EN CLAVÉ DE LES ROQUETES 1960 - 1985


Materials: Bronze sobre bloc de granit
Més informació Wikipedia Anselm Clavé
Josep Anselm Clavé i Camps, font:españaescultura.es
Més informació Wikipedia Agrupació Sardanista L'Ideal d'en Clavé de les Roquetes
Diada del soci L'Ideal d'en Clavé 2018, font:avibotet.cat
Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada