dilluns, 25 de març del 2019

Escultura Als obrers del Metro

"L’artista Pedro Delso, autor de la decoració de les estacions de Diagonal i Sagrada Família amb murals ceràmics monumentals, va proporcionar també a l’Ajuntament de Barcelona tres escultures de ferro que representen figures humanes de mida real i estan fetes amb peces de maquinària vella. Dues, que representen Don Quijote i un guerrer, es van quedar a l’estació de Diagonal, al costat dels murals ceràmics, i l’altra va anar a parar a l’estació del Camp de l’Arpa. Aquesta última representa un obrer dels que van treballar en les obres de construcció de la línia 5, a la que pertanyen les tres estacions esmentades i en les que es van posar aquestes obres abans de que Franco vingués a Barcelona i fes, el juny del 1970, la inauguració oficial de la línia, la primera nova de metro que es feia a Barcelona des de la guerra civil.
Franco va agafar el metro inaugural a l’estació de Diagonal i va baixar a la del Camp de l’Arpa, on precisament s’hi havia posat l’escultura de l’obrer per tal de que el vestíbul que dóna al passeig de Maragall, per on va sortir Franco a l’exterior, no quedés tan despullat. 
La figura d’un obrer va ser traslladada de l’estació del Camp de l’Arpa al vestíbul de la parada Universitat de la línia I, tocant a la sortida de plaça Universitat.   Amb una mà aguanta una màquina perforadora de l’època i sobre l’espatlla hi té un pic, també autèntic. El cos de la figura està fet amb cargols, engranatges, rodetes, tubs, molles, reixes... de maquinària vella. Va ser elaborat als tallers dels germans Vicente y Antonio Lloret Iborra, a les drassanes de la Vila Joiosa alacantina."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials: Ferro
Escultura de Pedro Delso a l'estació Universitat





Més informació Real Academia de la Historia - Pedro Delso
Pedro Delso, font:dinreportasje.es

 Veure més Art Públic Eixample


2 comentaris:

  1. De petita al sortir del metro em feia molta por!!! Ara m'acabo de veure a Universitat i me n'he enrecordat.
    Moltes gràcies. La informació es molt interessant!!!

    ResponElimina