divendres, 22 de març del 2019

Festes de Sant Josep Oriol

"Sant Josep Oriol (Barcelona, 23 de novembre de 1650—23 de març de 1702) va ésser un religiós barceloní. És venerat com a sant per l'Església Catòlica i té una particular devoció a Barcelona. Es diu que tenia poders profètics i miraculosos. Se li atribuïren curacions de cecs, sords, coixos i paralítics i la resurrecció de morts. És anomenat "Taumaturg de Barcelona".
Talla de Ramon Amadeu a l'església del Pi, font:wikipedia
En una època en què la sanitat pública era inexistent i només els rics podien accedir als professionals de la salut, ell es donava als malalts i els atenia amb els mitjans que eren al seu abast: els rentava les ferides, els posava ungüents, els donava remeis casolans, els atenia i pregava amb ells. El juny de 1687 comença a exercir com a beneficiat de l'església del Pi i, des del primer moment, cada final de mes quan cobrava el que li corresponia del benefici, els pobres ja l'esperaven a la porta i ell els ho repartia gairebé tot. Aquesta benèfica tasca i la seva austeritat, el portaria a ésser conegut com el doctor Pa i Aigua.
Va ser beatificat per Pius VII el 5 de setembre de 1806 i canonitzat per Pius X el 20 de maig de 1909. La seva festivitat és el 23 de març, en l'aniversari de la seva mort. Està enterrat a la basilica de Santa Maria del Pi.
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Oriol
Basílica de Sant Josep Oriol
La festa major del barri del Pi, també coneguda per festa de Sant Josep Oriol, se celebra cada any pels volts del 23 de març a les places i carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Pi.

Molts actes són protagonitzats pels Gegants del Pi, uns dels més antics de Catalunya: la primera referència d’en Mustafà i l’Elisenda data del 1601, i la de l’Oriol i la Laia, del 1780.


La festa comença amb el Pregó i la remembrança del Miracle de les Monedes atribuit al sant, segons el cual anava tallant trossos de rave, que es convertien en monedes. L'acte es porta a terme a la plaça del Pi i s'acaba amb el repartiment de monedes de xocolata al públic.
Pregó a càrrec de Manel Barceló i recordatori del Miracle de les monedes 2019
Després el baladrer anuncia el retaule que se celebrarà a la tarda a la basílica del Pi, on s'explica des del naixement de Sant Josep Oriol, passant pels episodis més significatius, fins a arribar a la seva mort.

Anunci del retaule pel baladrer


A continuació es fa el ball de gegants originals del Pi i tot seguit la cercavila anunciadora de les festes. En Josep Oriol i l’Eulàlia seran acompanyats pels Músics del Pi en un any molt especial per ells, ja que celebrem els 350 anys de la seva primera referència escrita, l’any 1669.




"El retaule s'escenifica amb una peça teatral, que comença amb una processó per alguns carrers del barri Gòtic. En l'obra participen els Gegants del Pi, Mustafà i Elisenda, a més de les figures del bestiari, el Lleó i la Mulassa, i un llegat o missatger a cavall que porta la notícia de la santificació de mossèn Oriol, acompanyat d'actors vestits d'època amb ciris i torxes.
L'obra s'estructura en tres parts. En la primera, un baladrer s'encarrega d'explicar la infància del sant i, en la segona, un actor que representa el baró de Maldà narra els fets de la seva vida i miracles. A la part final, un grup d'escolans canta l'agonia i la mort de sant Josep Oriol. El retaule es representa sense interrupció des de l'any 1997, amb un acompanyament musical de l'època a partir de la documentació de l'arxiu de Santa Maria del Pi, interpretat amb instruments antics."
Veure informació http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/es/ambitos-festivos/teatro/teatro-religioso/retablo-de-sant-josep-oriol
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada