"L'escultura de Josep Viladomat i el medalló de Joan Pie que hi ha en aquest monument procedeixen de l'obelisc del Cinc d'Oros, on havien estat només tres anys, des de la inauguració a l'abril de 1936 fins a la seva retirada l'any 1939 per les autoritats franquistes. Però no van ser destruïts, sinó amagats en un magatzem municipal del carrer de Wellington on van romandre mentre va durar el règim franquista al costat de les altres estàtues retirades: Layret, Pau Claris, Rafael Casanova i el doctor Robert.
L'alcalde de la transició, Josep Maria Socías Humbert, va fer els passos necessaris perquè aquests quatre últims tornessin a la via pública, però no va gosar recuperar un monument a la República precisament quan el país acabava de recuperar la monarquia constitucional.
Quan el 1986 l'Hospital Mental de la Santa Creu va quedar completament buit de malalts i es va habilitar una part d'aquest com a seu del districte de Nou Barris, l'aleshores regidor Juanjo Ferreiro va posar a la porta de l'edifici la polèmica escultura de la República, a peu pla. De fet, aleshores ja havia estat presa la decisió de retornar-la al carrer, amb un monument que presidiria la reurbanitzada plaça de Llucmajor, en el mateix districte.
En el nou projecte de plaça, la rotonda central era redimensionada amb un diàmetre de 24 metres on s'aixecava una potent estructura realitzada pels arqutectes Helio Piñón i Albert Viaplana per a acollir l'escultura. En un primer moment, es va témer que el medalló quedés oblidat. El fill de l'autor del medalló, Joan Pie, va tornar de París, on vivia, per assegurar-se que posaven també l'obra del seu pare. També s'hi havia interessat l'aleshores ministre de Sanitat, Ernest Lluch, que en una carta adreçada a l'alcalde Pasqual Maragall deia: "Ja saps com em té de preocupat l'abandó de la història progressista catalana. Un molt petit símbol seria el de Pi i Margall...". El 14 de juliol del 1990, l'alcalde Pasqual Maragall va inaugurar a la plaça de Llucmajor el nou monument a Pi i Margall i la República. Va ser ell personalment qui va escollir la data, commemorativa de l'assalt a la Bastilla que va posar en marxa la Revolució Francesa.
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Més informació Wikipedia La República Homenatge a Pi i Margall
Materials: escultura de bronze i medalló de marbre blanc sobre estructura d'acer corten
Escultura La República |
En memòria de tots els lluitadors i lluitadores de la segona republica a Nou Barris |
Medalló a Pi i Margall, segon president de la Primera República |
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Pi_i_Margall
Francesc Pi i Margall, font:wikipedia |
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Plaza_del_Cinco_de_Oros
Més informació barcelofilia/monument-pi-i-margall-1936-1939.html
Obelisc del Cinc d'Oros el día de la seva inauguració 12 d'abril 1936 |
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Viladomat_i_Massanas
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Albert_Viaplana
Albert Viaplana i Veà |
Més informació Wikipedia Helio Piñón
Helio Piñón Pallarés |
Veure més Art Públic Nou Barris
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada