dimarts, 12 de març del 2019

Estela Huntington

"Estela, amb un medalló obra d'Enric Monjo, dedicada a Archer Milton Huntington (Nova York, 1870-1955) i la seva muller Anna Hyatt (Cambridge, 1876 - Califòrnia, 1973), dos hispanistes que crearen el 1904 la Hispanic Society of America, de Nova York, a la qual llegaren el tresor artístic i bibliogràfic acumulat al llarg de la seva vida. Ell era fill d'un milionari i no va voler-se dedicar als negocis del seu pare, sinó a aplegar tota mena de coneixements, llibres valuosos i obres d'art d'Espanya. Ella fou una escultora que exercí sobretot als Estats Units, dedicada a fer monuments de la història d'Espanya que són escampats arreu del món. Un dels més notables és una estàtua d'el Cid situada a la placeta d'accés a la seu de la Hispanic Society.
El Cid de Anna Hyatt Huntington se encuentra a la derecha de la Biblioteca de la Hispanic Society of America en la plaza Audubon Terrace
Els acords amb els Estats Units, signats el 1953, que havien permès al franquisme la sortida de l'aïllament diplomàtic i comercial, van propiciar que el 22 de març de 1954 s'inaugurés aquest monument, quan els homenatjats encara eren vius, en el marc d'una Setmana Cultural Nord-Americana. Un monument a dos nord-americans interessats pels mites històrics i literaris més tòpics encaixava perfectament amb l'ambient que es vivia en aquells moments al país. Va ajudar-hi també el fet que Miquel Mateu fos el president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, la Reial Acadèmia de Bones Lletres i l'Instituto de Estudios Hispánicos, de les quals els Huntington, amics personals de Mateu, eren membres corresponents.
El monument va ser pagat per un català resident als Estats Units que no va voler que el seu nom es fes públic."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials: medalló de bronze sobre estela de granit
Estela als Huntington als jardins de la Creu de Pedralbes



Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Archer_Milton_Huntington
Archer Milton Huntington, font:wikipedia
 Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Anna_Hyatt_Huntington
Anna Hyatt Huntington, font:wikipedia
  Més informació Sociedad Hispánica de América
Façana The Hispanic Society of America - New York
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Enric_Monjo_i_Garriga
Enric Monjo i Garriga, font:amf2010blog.blogspot.com
Veure més Art Públic Les Corts

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada