dimecres, 6 de març del 2019

Carnestoltes Dimecres de Cendra

"El Dimecres de Cendra és el primer dia de la Quaresma als calendaris litúrgics catòlic i anglicà, com també als de diverses denominacions protestants (luterana, metodista, presbiteriana i certes denominacions baptistes). Se celebra quaranta-sis dies abans del diumenge de Pasqua. Aquesta diada pot variar anualment segons com se celebri la Pasqua, la qual ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Per tant, el Dimecres de Cendra pot oscil·lar entre el 4 de febrer i el 10 de març.
La Quaresma, un costum que es va fixar al segle IV, són els quaranta dies d'abans de la Pasqua, tot emmirallant-se en els quaranta dies que Jesús va passar al desert, a on va arribar a ser temptat pel dimoni.
Aquesta diada, que per als catòlics és dia de dejuni i d'abstinència (igual que el Divendres Sant), s'imposa un polsim de cendra al cap dels fidels que van a missa. Segons la tradició, la cendra s'ha d'obtenir a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams de l'any litúrgic anterior i ha de ser imposada al cap dels fidels en forma de creu (modernament, en alguns llocs, a les mans per no embrutar-los). La denominació prové d'època tardana (segle X). 
La cendra és símbol de caducitat de la condició humana, signe penitencial i de conversió, que ha de ser l'aspecte dominant durant tota la Quaresma. Durant la imposició de la cendra als cristians el sacerdot pronuncia les paraules: "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris", és a dir: "Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar. 
En molts municipis de Catalunya té lloc l’enterrament de la sardina el mateix Dimecres de Cendra. Estem davant l’últim acte del Carnaval, que tanca tot el cicle de gresca i xerinola que ha omplert els carrers de moltíssimes poblacions de colors, música i disbauxa. En origen, l’enterrament de la sardina el trobem a la tradició ja perduda de sortir als afores a berenar el darrer dia de Carnaval per tal de posar fi al període de festa.

Tot i que cada municipi celebra l’enterrament de la sardina d’una forma diferent, en moltes poblacions es duu a terme una representació de la mort d’en Carnestoltes, seguida d’una plorada general, una processó amb el cos d’en Carnestoltes i, finalment, una sardinada popular. "
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Dimecres_de_cendra
El rei carnastoltes es jutjat i condemnat a morir. Després de la seva mort el dimecres de cendra s'organitza el darrer acte de les festes, L'Enterro que consisteix en un festeig fúnebre de tipus satíric que acomiada al rei Carnestoltes. 
L'Enterro 2019 al barri de Sant Andreu

Discussió entre la Vella Quaresma i la reina
Un cop mort el Rei Carnestoltes, apareix el personatge de la Vella Quaresma, una senyora gran amb 7 cames, de les quals haurem de tallar una cada setmana fins que li quedin el que és habituals en les persones, és a dir, dues cames (aquestes cinc cames de més ens indiquen les setmanes que resten per arribar a Dijous Sant, quan s’inicia la Pasqua).
La Vella Quaresma, font:blocs.xtec.cat
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada