dimarts, 12 de març del 2019

Escultura Escullera

"La urbanització de la Via Júlia, va comportar, l'arranjament de dos espais públics, la plaça de Francesc Layret i la d'Àngel Pestaña, unides per la nova rambla en què es va transformar l'antic carrer del Conflent, on es van posar també obres d'artistes de prestigi.
La plaça de Francesc Layret, a la part superior de la Via Júlia, va ser urbanitzada la primera, segons un projecte de l'arquitecte municipal Enric Pericas. Per decorar aquesta plaça d'acord amb el principi de "monumentalitzar la perifèria" expressat pel delegat d'Urbanisme, Oriol Bohigas, es va triar una obra del barceloní Jaume Plensa que portaria el nom d'Escullera perquè el basament estaria format per grans pedres amuntegades, com l'escullera del port. A sobre s'hi posarien tres peces escultòriques de ferro colat, la més gran de les quals, de quasi tres metres d'alçada, pesaria tres tones. Les obres d'urbanització van començar el 1987 i les escultures de Jaume Plensa van ser posades el 15 de febrer del 1988.
Onze anys més tard, quan després de molts retards es va urbanitzar el carrer de Conflent, a l'altre costat de la Via Júlia, s'hi van desplaçar les escultures de Jaume Plensa. El 29 de gener del 1999 van quedar col·locades en tres nivells diferents. La més gran, a la vorera del costat de mar de la Via Júlia, les altres dues enmig dels parterres d'herba que baixen cap a la plaça d'Àngel Pestaña. El parterre més gran queda separat dels altres per un mur de pedres assimilable en certa manera a una escullera, tot i que el títol original de les obres en bona manera queda ara desvirtuat.
L'escultura més gran es troba al costat d'un monument a J.A. Clavé, iniciativa del grup sardanista i de Cors de Clavé de les Roquetes, posat el 1986 quan es va acabar la urbanització de la Via Júlia."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Escullera_(monumento)
Escultura Escullera al carrer Conflent

Esculturas antropomorfas (padre, madre e hijo)








Més informació Wikipedia Jaume Plensa i Suñe
Més informació https://jaumeplensa.com/
Veure més Art Públic Nou Barris
Jaume Plensa i Suñe, font:wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada