dimarts, 30 d’abril del 2019

Murals estació Sagrera

"Seguint la política adoptada en totes les estacions de metro realitzades des que va començar el segle XXI, van ser encarregades obres d’art públic per a decorar-les. A les estacions d’Onze de Setembre i Bon Pastor el treball artístic va ser realitzat per Àlex Ollé i Alfons Torres, amb l’arquitecte Tomàs Morató, mentre que a la de La Sagrera l’artista va ser Pere Bellès i els arquitectes Gabriel Mora i Carmina Sanvicens.
L’estació La Sagrera de les línies 9 i 10, està formada per un pou de set plantes de profunditat. En cadascuna de les sis plantes primeres hi ha un ampli vestíbul amb els accessos als ascensors i escales mecàniques que permeten anar des del carrer fins a l’accés a l’andana en direcció al riu Besòs, que es fa per la planta -6. Un dels costats d’aquest vestíbul està ocupat, en cadascuna d’aquestes sis plantes, per un mural de l’artista terrassenc, fincat a Cadaqués, Pere Bellès. En principi s’havien projectat només els 6 murals dels vestíbuls, però al final es va decidir posar també un mural a cadascun dels extrems de les dues andanes. En total, en són deu.
Com explica el mateix autor, per aquest projecte va prendre com a punt de partida els plànols parcel·laris del barri on hi ha l’estació. A partir de la trama urbana, i per tant de tipologies urbanístiques reals, Bellès fragmenta i descontextualitza aquestes formes i les converteix en abstraccions geomètriques minimalistes on el color esdevé element essencial.
Pere Bellés titula sempre les seves obres amb lletres d’un codi personal. En aquest cas, al conjunt d’obres de l’estació de Sagrera l’hi ha donat el codi de referència CM1 URB I BCN. El primer grup de lletres indica la tècnica i el número d’ordre corresponent. M, mural. CM, conjunt mural. D, gravat. P, pintura, etc. El segon grup de dígits fa referència al origen de la forma i la numeració romana a la tipologia emprada. Per exemple URB correspon a urbanisme, PLE a plantes d’edificació, NA a nuclis antics, etc. I el tercer grup indica el lloc analitzat, en aquest cas BCN, Barcelona.
En els deu plafons, Bellès ha utilitzat onze colors que combina de manera diferent en cada mural."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:pintura, ceràmica, vidre i llum
Vestíbul planta -1


Vestíbul planta -2


Vestíbul planta -3


Vestíbul planta -4


Vestíbul planta -5


Vestíbul planta -6



Andana, costat dret

Andana, costat esquerre
Veure informació http://bolit.cat/edicions/solatge/es/pere-belles/
Pere Bellès, font:acpv.cat
Veure més Art Públic Sant Andreu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada