dijous, 18 d’abril del 2019

Casa de l'Ardiaca

"La casa de l'Ardiaca es troba al mig del barri Gòtic de Barcelona, a tocar de la catedral de Santa Eulàlia. L'estructura, globalment, és de caràcter gòtic flamíger, encara que els detalls esculturals continguin motius del Renaixement italià. S'hi entra pel carrer de Santa Llúcia, núm. 1. Al llarg dels anys, ha sofert diverses remodelacions i ara es troba integrada amb la casa del Degà, un palau renaixentista que toca al pla de la Catedral. Originària del segle XII, va ser reformada per Lluís Desplà i d'Oms (1444-1524), ardiaca major de Barcelona i president de la Generalitat, a l'estil dels palaus contemporanis (1510).
La casa de l'Ardiaca presenta tres cossos disposats entorn d'un pati, en una atípica estructura en U motivada per la irregularitat del solar, i respon encara a una concepció típicament gòtica. Els trets renaixentistes es redueixen a alguns elements decoratius, en particular el portal d'entrada, fet "a la romana" (1510-c. 1514).
La casa del Degà, annexa a l'anterior, fou modificada el 1420. La façana que dóna al pla de la Seu fou remodelada a partir del 1548 per disposició del degà Jaume Estela. Poc després, el 1559, es va fer una façana nova al carrer de Santa Llúcia, així com el pati i l'escala actuals.
El 1895 s'hi instal·là el Col·legi d'Advocats de Barcelona, època en la qual Domènech i Montaner dissenyà la bústia de marbre que hi ha al costat del portal.
L'any 1919 l'Ajuntament de Barcelona comprà tot el conjunt per instal·lar-hi l'Arxiu Històric de la Ciutat, i n'encarregà la restauració a l'arquitecte Josep Goday, que modificà els interiors, aixecà la casa del Degà fins a anivellar-la amb la resta de l'edifici, i estengué la galeria d'arcs rebaixats de la casa de l'Ardiaca a tot el conjunt. També hi incorporà un nou repertori de finestres i d'altres materials del segle XVI, procedents d'edificis enderrocats. Les últimes reformes les va fer l'arquitecte Florensa a la façana de la casa del Degà que dóna al pla de la Seu (1955) i a la façana posterior (1962), que dóna a l'avinguda de la Catedral."
Veure informació Wikipedia Casa de l'Ardiaca
Més informació https://www.elperiodico.com

Casa de l'Ardiaca al carrer Santa Llúcia

































Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Goday_i_Casals
Josep Goday i Casals restaurador de la Casa de l'Ardiaca a l'any 1919, font:wikipedia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada