divendres, 26 d’abril del 2019

Biblioteca Nacional de Catalunya

"La Biblioteca de Catalunya és una institució catalana que té com a principal missió formar la Bibliografia Catalana amb l'adquisició dels fons bibliogràfics impresos a Catalunya.
Va ser creada l'any 1907 com a biblioteca de l'Institut d'Estudis Catalans. Fou oberta al públic el 1914, en temps de la Mancomunitat de Catalunya en la seva seu al Palau de la Generalitat. El 1931 va passar a ocupar bona part dels edificis de l'antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un conjunt del segle XV, propietat de l'Ajuntament de Barcelona. Actualment, la Biblioteca ocupa una superfície total de 8.820 m², i té un fons aproximat de tres milions d'exemplars, i a part de la seu central té altres locals externs, a Barcelona mateix i a l'Hospitalet de Llobregat. L'any 1981 la Biblioteca de Catalunya esdevé biblioteca nacional de Catalunya, segons la Llei de Biblioteques aprovada pel Parlament, i com a tal assumeix la recepció, la conservació i la difusió del Dipòsit Legal de Catalunya. Acull fons d'Enric Prat de la Riba, Marià Aguiló, Jacint Verdaguer, Isidre Bonsoms, Joaquim Furnó, Eduard Toda, entre altres.
Actualment disposa de 1.500 metres lineals de prestatgeria de lliure accés, amb 20.000 volums, i 49.000 metres més de dipòsit, i uns 3 milions de documents."
Veure informació  https://ca.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_de_Catalunya
Més informació http://www.bnc.cat/


 
Escala monumental, amb la imatge de Sant Roc, que dóna accés a les dependències de la Biblioteca de Catalunya

Sala Prat de la Riba

L’actual Sala Prat de la Riba, oberta el juny de 2003, és la Sala de consulta de reserva, l’espai destinat a la investigació dels fons més antics i valuosos del patrimoni de la BC.

Vitrall

Obra de l’artista Xavier Aballí. Aquarel·la i acrílic sobre vidre. Destaquen tres fulls de diari del diumenge, 15 de desembre de 1996, dia en què es va finalitzar l’obra.

El pont de vidre comunica l’edifici gòtic amb l’edifici de quatre plantes, inaugurat el 1998 i destinat a serveis tècnics. El jardí que dóna al carrer d’Egipcíaques cobreix el dipòsit general, amb una capacitat de 3.600 m2 de superfície.

Nau de Ponent

 


Sala de consulta general. És l’espai destinat a la consulta de documents principalment dels segles XIX-XXI, en diferents suports: llibres, premsa, revistes, i enregistraments sonors i audiovisuals

Maqueta del recinte de l’antic Hospital de la Santa Creu que mostra
el conjunt d’edificis integrat per l’antic Hospital de la Santa Creu (seu actual de la Biblioteca de Catalunya, l’Escola Massana i la Biblioteca Pública de la Santa Creu i Sant Pau), l’antiga Casa de Convalescència (actual seu de l’Institut d’Estudis Catalans), i les Reials Acadèmies de Farmàcia i Medicina. Va ser realitzada el 1991 amb motiu de l’avantprojecte de les obres de remodelació de la BC.

Nau de Tramuntana Sobre els murs d’aquesta nau s’observen unes singulars pintures monocromàtiques del segle XV, constituïdes per diversos grups decoratius que, segons algunes tesis, podrien haver servit com a marc d’una altra imatge o retaule. Hi destaquen, a la part central, unes pintures amb escenes bíbliques.






 




Escultura Nerina Bacin acaronant un gos Josep Granyer

Piedra Litogràfica Descoberta a finals del segle XVIII, la litografia és una tècnica per il·lustrar llibres, fullets, cartells, anuncis...

Museu del LLibre Frederic Marès

Magnífica sala, anomenada del Via Crucis i que data de finals del segle XVII, es mostra una selecció d’entre els gairebé dos mil documents –manuscrits, pergamins, impresos, gravats i enquadernacions– que l’escultor Frederic Marès i Deulovol (1893-1991) va donar a la Biblioteca de Catalunya.



 



Avantsala Arrambador de rajoles vidrades (segles XVII-XVIII). En temps de l’Antic Hospital de la Santa Creu, en aquesta sala s’havien atès malalts del Gremi de Carders de llana.

Detall del Tapís teixit amb seda i llana. Formava part d’un conjunt de vuit tapissos, anomenat “Els amors de Mercuri i Hersé”; aquesta escena correspon a Mercuri en el moment en què veu Hersé. Fabricat a Brussel·les en la segona meitat del segle XVI


Rajola de l'antic Hospital La rajola d’aquesta paret indica un número de llit de l’antic Hospital de la Santa Creu. Fins l’any 1929, l’actual edifici que ocupa la BC havia estat la seu del principal hospital de la ciutat, impulsat sota el regnat de Martí l’Humà, que amb el pas dels segles va ser objecte de diverses ampliacions, remodelacions i transformacions.

Sala Cervantina Aquesta sala noble reuneix bona part d’una de les millors col·leccions públiques mundials especialitzades en l’obra de Miguel de Cervantes. Originals de les primeres edicions, exemplars de bibliòfil i publicacions de l’obra cervantina en més de vint idiomes, entre d’altres, palesen el valor d’aquest material. La col·lecció inicial va pertànyer a Isidre Bonsoms, que la va cedir a la B C.




 Sala gòtica planta baja siglo XV, font:bnc.cat

Balcó Gòtic

Vista des del balcó gòtic de la BC, des del qual s’observa el pati del recinte.

 



font:bnc.cat


Vista aèria Biblioteca, font:google earth


Font de informació de les fotografies:bnc.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada