dimarts, 9 d’abril del 2019

Festa de Sant Josep de Nazaret

La diada de Sant Josep, el 19 de març, és el dia en el qual se celebra el dia del pare. D'acord amb el cristianisme, Josep és el pare putatiu de Jesús. Malgrat el secular oblit envers el sant patriarca, el seu nom és dels més estès. El proverbi ens diu:
De Joseps, Joans i ases
n'hi ha per totes les cases

Patriarca Sant Josep, font:costumarí català de Joan Amades
L'ofici de fuster té a Sant Josep per patró des del segle XVI. En l'antiguitat es considerava perillós per la combustibilitat de la fusta i per tal d'evitar la possibilitat de calar foc, obligaven els fusters a treballar a la platja, Els fusters a Barcelona havien tingut els obradors a la platja que s'estenia on s'escau el passeig del davant de l'estació de França. El gremi dels fusters tenia un altar propi a la Catedral. Cada any els fusters celebraven una solemne funció religiosa. A la capella, exposaven la senyera gremial, que era una de les millors de la ciutat. Repartien flors i dolços a les senyores convidades i panets beneïts a tots els concurrents. Després de la funció religiosa, s'organitzava una processó, presidida per la senyera, que voltava el claustre i l'interior de la Catedral.
Sant Josep fuster de Georges de La Tour, font:3minutosdearte.com
El dia d'avui era tingut com una clariana dins de la Quaresma, i on tothom trencava el cru rigorisme d'aquest període.
Una de les notes típiques d'avui era la pastisseria casolana feta a base de llet sobretot matons i crema. A la primeria del segle passat s'havien posat parades de matons en diversos indrets de la ciutat. A Catalunya, és tradició aquest dia menjar crema cremada, que per aquest motiu s'anomena també crema de Sant Josep.
Crema cremada, font:racocatala.cat
Segons la tradició, el bastó de sant Josep que va florir miraculosament per anunciar-li que ell era l'escollit per a espòs de Maria, era de fusta d'avellaner. Per això cada any, el dia d'avui, l'avellaner floreix. Afegeix la tradició que, en florir, la vara del sant patriarca es convertí en un llessamí; d'ací que tothom cregui que el dia de la seva festa és el millor per a plantar aquestes flors.

Sant Josep amb la vara florida, Esglesia de los Santos Juanes, Bilbao, font:retablosdebizkaia.com
Tothom considera de mal averany per a l'home, el fet de contreure matrimoni el dia d'avui, ja que considera que la dona li serà infidel. D'altre banda Sant Josep és patró dels casats. Les mares que tenen fills o filles per casar reclamen el sant pare de Jesús perquè els faci ben casats.
Per últim, el refranyer ens diu amb referència al dia:
Per a l'Espòs de Maria
tan llarga és la nit com el dia.
Si per Sant Josep no canta el cucut
o és mort o s'ha perdut.
El cant del cucut,
Sant Josep el porta
i Sant Pere se l'emporta
El cigró, per Sant Josep,
just sembrat
i tot just nat.

Font de la informació: Costumarí Català de Joan Amades
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada