dijous, 25 d’abril del 2019

Diumenge de Rams

"Diumenge de Rams és una festivitat litúrgica que inicia el cicle de festes de Setmana Santa.
En el cristianisme el dia de Rams recorda l'entrada de Jesucrist muntat sobre un ruc a Jerusalem amb els seus deixebles durant la pasqua jueva. Segons l'Evangeli, Jesús va ser rebut amb alegria. La gent de Jerusalem va alçar palmes i branques de llorer i d'olivera per donar-li la benvinguda.

Palmó de Rams. Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que els padrins regalen als fillols el dia de Rams. Els palmons són peces més grans i senzilles, fetes a partir d’una fulla sencera de palmera. Les palmes, en canvi, requereixen molta més tècnica, perquè tenen les fulles trenades amb filigranes, seguint procediments semblants als de la cistelleria. Antigament les palmes eren més utilitzades per les nenes i els nens solien portar palmons.
font:www.florscatalunya.cat
Són típics de la festivitat de Rams perquè rememoren l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on segons les escriptures va ser rebut per la multitud amb rams. Al principi de la missa del diumenge de Rams es fa una processó en què es beneeixen les palmes, els palmons i els rams de llorer. En algunes llars encara és tradició de penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la-hi tot l’any, perquè hom creu que dóna protecció i bona sort. 
Abans d'aquesta festa molts pobles i ciutats fan fires especialitzades on es poden trobar palmes, palmons i tota mena de cintes, flocs, figuretes i llaminadures per a ornar-les."
Rosaris de sucre, font:pontdenseula
 Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Diumenge_de_Rams
Entre els carrers d’Aragó i el de la Diputació s’hi instal·la una altre fira on es poden adquirir els productes artesans i tradicionals.

"A la Ciutat Vella, es celebra la processó de Diumenge de Rams de Barcelona, també coneguda per la Burreta o la "Borriquita". Es tracta d'una processó d’implantació molt recent, que va néixer l’any 2002 de la mà d’una entitat d’origen andalús, filial número 12 de la Macarena de Sevilla: la Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena.
Jesús del Gran Poder, església de Sant Agustí nou
La Esperanza Macarena, església de Sant Agustí nou
La processó surt de l’església de Sant Agustí, al barri del Raval de Barcelona i fa un recorregut pels carrers del centre de la ciutat gòtica i torna a l’església de Sant Agustí, on té lloc la tradicional rebuda de Jesucrist i beneïda de les palmes.
Processó de la Burreta 2019, font:beteve.cat
La processó, que va encapçalada per membres de la Guàrdia Urbana de Barcelona a cavall i de gala, està formada per un estol de nens i nenes vestits de blanc, uns portant uns panells amb dibuixos de les estacions del Via Crucis i els altres portant palmes, sacerdots i acòlits amb la creu parroquial i cirials, els germans majors i la Junta de Govern de la confraria, amb les vares i l’estendart de l’entitat, i tot un sèquit de feligresos anònims que porten palmes o rams.
El nucli central de la processó està format pel pas anomenat Entrada de Jesús a Jerusalem, una imatge de Jesucrist assegut damunt d'un burro, amb una palma en una mà i repartint benediccions amb l’altra. L’animal protagonista del pas és el que dóna el nom popular a la processó. "
font:lameva.barcelona.cat
Veure informació http://www.festes.org - Processó de la Burreta
Més informació https://beteve.cat/cultura/processo-burreta-diumenge-rams-2019/

A la Sagrada Família se celebra el Diumenge de Rams amb la benedicció de rams i la posterior eucaristia del Diumenge de la Passió del Senyor. 
La cerimònia s’inicia amb la benedicció de rams a l’exterior del temple. Després, s’inicia la missa de la Passió del Senyor a l’interior de la Basílica.
Aquest any més de 2.300 persones van assistir a la missa, a les quals se sumen les que es van aplegar a l’exterior del temple.  

Diumenge de Rams a la Sagrada Familia 2019, font:https://sagradafamilia.org
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada