dilluns, 29 d’abril del 2019

Jardins d'Hiroshima

"A aquests jardins, de fet una extensió del Parc de les Aigües, se’ls va donar el nom de Jardins d’Hiroshima el 20 d’octubre de 1999, i en la mateixa cerimònia es van inaugurar les 22 columnes de formigó que voregen un pas de vianants just per sobre la boca del túnel del Turó de la Rovira. Aquestes columnes volen ser un memorial a les víctimes d’Hiroshima, la ciutat japonesa destruïda el 6 d’agost del 1945 per una bomba atòmica llançada per l’aviació dels Estats Units.
L’acte inaugural va tenir un emotiu to popular. Hi van assistir l’alcalde Joan Clos, la regidora del districte, Imma Moraleda, i la regidora de Drets Civils, Roger Veciana, el president de la Fundació per la Cultura de la Pau, l'ex alcalde d’Hiroshima, Takashi Hiraoka, i un delegat de l’alcalde d’Hiroshima. Es va fer coincidir amb la inauguració d’una exposició sobre Hiroshima a la biblioteca Mercè Rodoreda, situada allà mateix, exposició que després es va portar a la Pia Almoina. Nens de l’escola japonesa de Sant Cugat i de l’escola barcelonina Sadako, que porta el nom d’una nena morta com a conseqüència del bombardeig d’Hiroshima, van fer un taller d’ocells de paper, símbol pacifista."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Formigó
Record d'Hiroshima als jardins del mateix nom




"Amb motiu del Dia Internacional de la Pau el 21 de setembre (2017), el Districte d’Horta-Guinardó de la ciutat de Barcelona va organitzar una activitat cultural de defensa de la pau i rebuig a totes les formes de violència. L’acte, va consistir en la presentació del Memorial de la Pau als Jardins d’Hiroshima, al barri del Baix Guinardó.
L’espai es va inundar amb ocells de paper en homenatge a totes les víctimes de les guerres i es va recordar a totes aquelles persones que van perdre la vida en els bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki durant els dies 6 i 9 d’agost de 1945, amb el desig que un fet com aquest no es torni a repetir a cap altra part del món.
Durant l’acte es van organitzar tallers infantils perquè els més petits aprenguessin a fer aquests ocells de paper i coneguessin el simbolisme que tenen. Un acte que també va comptar amb el parlaments de les autoritats assistents, la presentació d’un mural i una actuació de dansa i poesia en moviment.
Amb les grues de paper es recull una tradició japonesa amb la que es recorda a tots els nens i nenes víctimes de la guerra i especialment a Sadako Sasaki, que va morir de leucèmia a conseqüència de les radiacions provocada per les bombes. Diu la llegenda que si s’aconsegueix aplegar 1.000 grues de paper, l’ocell sagrat del Japó, els déus curen les malalties. Els seus amics i veïns ho van fer per ella i van aixecar un monument en el seu honor a la ciutat."
Veure informació xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya





Sadako Sasaki 佐々木 禎子 Sasaki Sadako



Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Sadako_Sasaki

Sadako Sasaki, font:insh.world
Monument a Sadako Sasaki, font:origamiexpressions.com

Més informació Bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki
Veure més Art Públic Horta Guinardó

Hiroshima Peace Memorial Park, font:fivestarvagabond.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada