"Amb motiu de la darrera reforma de l'avinguda del Portal de l'Àngel, els botiguers volien algun element significatiu, i l'arquitecte municipal Ignasi de Lecea va pensar en uns pals de bandera a l'estil venecià per assenyalar el lloc on va existir el portal de la muralla. La reforma va ser duta a terme pels arquitectes Pep Alemany i Antonio Montes entre 1991 i 1992."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials: planxa d'acer inoxidable polit
Els Màstils al principi del Portal de l'Àngel |
Màstils a la plaça San Marcos, font:nationalgeografic.com |
"A l'alta edat mitjana aquesta zona quedava fora de la muralla romana i comtal, i per aquest lloc baixava una riera, que després torçava per passar per davant de l'església del Pi i desembocava en el Cagalell o Merdançar (una riera que passava per les Rambles i que era anomenada així perquè a ella anaven a parar totes les aigües residuals i pestilents), i hi passava un dels camins que sortien de la ciutat des del portal del Bisbe. Cap al segle X, quan es van anar formant ravals - les viles noves - fora de les muralles, es va començar a edificar al voltant del camí, en el que s'ha denominat Vilanova dels Arcs i en edificar-se la muralla del segle XIII s'hi va obrir aquí un portal que es va anomenar "dels Orbs" perquè s'hi reunien els cecs, i tota mena de pobres i esguerrats, que vivien en barraques no gaire lluny.
Mapa de la Barcelona Mediaval amb el portal de l'orbs o portal de l'àngel, font:Ministerio de Educación |
Diuen que quan sant Vicenç Ferrer visità Barcelona l'any 1419, un àngel se li aparegué en aquest lloc, i li manifestà que era allí per vetllar per la ciutat, i d'aquest fet ve el nom actual.
Gravat sobre l'aparició del Sant Àngel de la Guarda a Sant Vicens Ferrer, font:google |
Aquest nom seria oficialitzat el 30 de gener de 1466 per iniciativa de Pere IV de Catalunya en agraïment pel fi d'una epidèmia de pesta a la ciutat. Uns mesos més tard, el novembre de 1466 quan Pere ja havia mort, s'hi va instal·lar una imatge de l'àngel custodi encarregada pel rei. Aquesta escultura, situada en una capella a la muralla, hi va ser fins que el 1859 es van enderrocar les muralles i la imatge va anar a la porta de l'església de Santa Anna, primer, i posteriorment a l'església de l'Àngel Custodi d'Hostafrancs (aleshores nova), fins que va ser destruïda a la guerra civil en els arrauxaments anticlericals produïts a Catalunya.
Àngel Custodi amb espasa i corona. Obra de 1466, destruïda el 1936, font:wikipedia Durant molt de temps, quan hi havia l'àngel, el 2 d'octubre s'hi celebrava una festa en el seu honor, i s'hi menjaven magranes, que es deia que protegien contra les malalties infeccioses.
Actualment hi torna a haver al Portal de l'Àngel la imatge d'un àngel, situada en una fornícula de l'edifici del Banc d'Espanya. Aquesta imatge fou realitzada el 1957 per Àngel Ferrant (Madrid, 1891 - 1961), a partir d'una proposta d'Eugeni d'Ors."
Escultura l'Àngel al edifici Banc de Espanya |
Veure informació Wikipedia Avinguda Portal de l'Àngel
Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada