dimarts, 23 d’abril del 2019

Monument Als Màrtirs de la independència

"El més gran escultor modernista - Josep LLimona -, membre insigne de la famosa saga dels Llimona, va dedicar, l'any 1929, un conjunt monumental en bronze als màrtirs de la independència. Projectat en època de la dictadura de Primo de Rivera, el monument va ser recuperat el 1941 pel nou règim franquista com a símbol patriòtic. Des d'un punt de vista estilístic es manté distant de l'expressivitat modernista per apropar-se, en canvi, a causa de la voluntat de contenció i de dignificació del grup d'homes, més aviat al Noucentisme."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
"A los mártires de la independencia,​ también conocido como A los héroes de 1809, es un monumento ubicado en la plaza de Garriga i Bachs de Barcelona. Proyectado por el arquitecto Pere Benavent de Barberà, fue realizado entre 1929 y 1941 con obras de los escultores Josep Llimona y Vicente Navarro. 
El conjunto monumental está dedicado a la memoria de los barceloneses que en 1809, en el marco de la Guerra de la Independencia Española, lideraron la insurgencia contra las tropas napoleónicas en la ciudad, en el fallido Complot de la Ascensión, siendo posteriormente detenidos y ejecutados.
El 3 de junio de 1809, tras el llamado «Proceso de la Ciudadela», un militar, el subteniente José Navarro, dos civiles, Juan Massana y Salvador Aulet, y dos sacerdotes, Juan Gallifa y Joaquín Pou, fueron ejecutados por los franceses en la explanada de la Ciudadela. Durante sus ejecuciones otros tres insurgentes, Ramón Mas, Julián Portet y Pedro Lastortras, tocaron a somatén con la campana grande de la Catedral, siendo también apresados y condenados a muerte el 27 de junio de 1809."
Més informació Wikipedia A los Mártires de la Independencia
Materials: bronze sobre pedestal de granit





EL P. JUAN GALLIFA, EL DR. JOAQUIN POU / D. JUAN MASSANA, D. SALVADOR AULET, / D. JOSÉ NAVARRO, D. PEDRO LASTORTRAS, / D. JULIAN PORTET, Y D. RAMON MAS / SACRIFICARON SU VIDA / POR DIOS, POR LA PATRIA Y POR EL REY / LA CIUDAD AGRADECIDA / ENALTECE AQUÍ PERPÉTUAMENTE SU MEMORIA / MCMXXIX.
 














Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Llimona_i_Bruguera
Josep Llimona i Bruguera, font:wikipedia
Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada