dimarts, 31 de gener del 2023

Escultura Lepant

 

"Aquest monument és un dels tres situats al port de Barcelona que va fer l'escultor Joaquim Ros-Sabaté amb motiu mariner. Els tres representen una embarcació de vela solcant sobre les ones, tot metàl·lic, i s'assemblen força entre ells.

Són el dedicat als esportistes de la mar, al Moll de la Fusta; el d'homenatge als creadors del patí de vela, a l'Escullera, i aquest, que recorda la victòria a la batalla de Lepant, davant les Drassanes.

Tant aquest monument com el dedicat als Esportius de la mar, posats amb dos anys de diferència, van ser una iniciativa de l'Asamblea de Capitanes de Yate. Va ser inaugurat el 7 d'octubre de l'any 1971 i sempre ha sofert l'inconvenient que la base no és de gaire alçada, la qual cosa facilita les bretolades i que sovint hi falti algun element. La vela de la galera que solca sobre les ones de ferro ha estat sempre la més afectada. El model utilitzat per l'escultor va ser la reproducció de la galera reial de Joan d'Àustria, que hi ha al Museu Marítim.

A la inauguració hi van assistir l'aleshores príncep Joan Carles i quatre ministres, entre ells els tres militars de l'Exèrcit, la Marina i l'Aire."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"En un context molt diferent del d'avui, Joaquim Ros-Sabaté va erigir aquesta escultura que evoca un veler, en homenatge al quart centenari de la famosa batalla en què les tropes cristianes, encapçalades per Joan d'Àustria, van vèncer les turques (1571). Aquest monument és una peça estàtica en la qual només les ondulacions de la part inferior ens suggereixen el moviment de les onades. Seguint l'estil del seu autor, en l'escultura dominen les formes anguloses, per bé que els diferents eixos es creuen definint uns angles molt acusats, que es combinen amb el tractament detallat de les diferents parts. En aquesta proposta l'artista va utilitzar els recursos més característics de la seva escultura, basada en els jocs de planxes i la seva torsió i modelatge."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Daniel Giralt-Miracle

Materials:Bronze amb element de plantxa d'acer sobre base de pedra









Més informació:Viquipèdia Batalla de Lepant (1571)

Fresc de la batalla en el Museu del Vaticà, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Joaquim Ros-Sabaté

Més informació:Viquipèdia Joaquim Ros i Sabater

Joaquim Ros, font:Viquipèdia

 

Veure més Art Públic Ciutat Vella Oest

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada