dilluns, 16 de gener del 2023

Escultura Esportiu de la mar

 

"Aquest monument és un dels tres situats al port de Barcelona que va fer l'escultor Ros-Sabaté amb motiu mariner als anys seixanta. Els tres representen una embarcació de vela solcant sobre les ones, tot metàl·lic, i s'assemblen molt l'un a l'altre. Un dels tres, el situat a l'Escullera, és el dedicat als creadors del patí de vela; un altre, que recorda la victòria a la batalla de Lepant, davant de les Drassanes, i aquest, dedicat a l'esportista de la mar, situat en el punt on s'uneixen el Moll d'Espanya i el de la Fusta, a tocar del monument de Roy Lichtenstein Cap de Barcelona, posat posteriorment.

Tant el monument a l'Esportista de la mar com el dedicat a la batalla de Lepant, posats amb dos anys de diferència, van ser una iniciativa de la Asamblea de Capitanes de Yate que no es distingia precisament pel seu progressisme. A la inauguració, el 15 de març de l'any 1969, hi abundaven els uniformes militars: va comptar amb la presència del ministre de Marina, almirall Nieto Antúnez; el capità general Pérez Viñeta; el delegat nacional d'Esports, José Antonio Samaranch; el governador civil, Tomás Garicano Goñi, i altres autoritats de la Marina i de l'Exèrcit de Terra. No va ser-hi l'alcalde de la ciutat, Josep Maria de Porcioles."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas


"Emplaçada arran de mar, aquesta obra de Joaquim Ros-Sabaté és un homenatge als qui practiquen esports marítims.

L'escultura és d'aparença senzilla i de formes esquemàtiques i, a la manera de Pau Gargallo i Juli Gonzàlez, està configurada per planxes de ferro. Representa un vaixell que navega entre onades, realitzades també amb planxes de ferro, en aquest cas afuades i torsionades. L'escultor va donar tot el protagonisme a les ones del mar i als vaixells de vela, però no va oblidar els peixos que incorpora mitjançant unes peces transversals. Situada sobre una gran base de pedra, aquesta peça és visualment lleugera i dóna la sensació d'ingravidesa pròpia de la flotació."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Daniel Giralt-Miracle

Materials:Planxa d'acer sobre pedestal de pedra





LA ASAMBLEA DE / CAPITANES DE YATE / A LOS DEPORTISTAS / DE LA MAR / AÑO MCMLXIX

LA REALIZACION DE ESTE MONUMENTO / HA SIDO POSIBLE GRACIAS AL APOYO DE / LA DELEGACION NACIONAL DE EDUCACIÓN / FISICA Y DEPORTES, LA DIPUTACIÓN PRO- / VINCIAL DE BARCELONA Y LA JUNTA DEL / PUERTO DE BARCELONA

 

Autor

Escultor:Joaquim Ros i Sabaté

Més informació:Viquipèdia Joaquim Ros i Sabaté

Joaquim Ros i Sabaté, font:Viquipèdia

 
Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada