dimarts, 17 de gener del 2023

Escultura a Gambrinus

 

"La moda dels bars de disseny va donar com a resultat aquest curiós guarniment que és al sostre del desaparegut bar "Gambrinus". L'arquitecte del bar va ser Alfred Arribas, gran amic de Xavier Mariscal, a qui va encarregar de fer alguna cosa ben original. Aquest va tenir la idea de jugar amb el nom de l'establiment i fer una gamba que, en realitat, és un escamarlà. Ajudat per l'artista faller Manuel Martín, Mariscal va reeixir a aconseguir un reclam de gran força visual al Moll de la Fusta quan es va fer, el 1987, la primera reforma dirigida per Manuel de Solà-Morales, que en va eliminar els antics rafals. La propietat de l'escamarlà estigué en litigi entre l'amo del local i el seu llogater. Un cop aclarit, quedà ja establert que Mariscal cedia l'escamarlà a la ciutat. El desembre del 2004 va ser restaurat. Manuel Martín va morir el maig del 2005, quan l'escamarlà havia recuperat el seu bon aspecte primitiu."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"L'estil de Mariscal és expressiu i molt personal, basat en una estètica lúdica. Abans de saltar a la fama amb en Cobi, va intervenir des del 1987 en el Moll de la Fusta (projecte de Manuel de Solà-Morales del 1983), col·laborant amb l'arquitecte Alfred Arribas en la realització del restaurant Gambrinus.

Mariscal va ser el responsable de la terrassa exterior per a la qual va dissenyar taules i bancs de fusta que semblaven fets per mariners víctimes d'un naufragi i al que es pot considerar com una de les icones de la modernitat barcelonina. Una gran escultura en forma d'escamarlà situada sobre la coberta ondulada de l'edifici. Els ciutadans, comensals o no, es veuen saludats per un crustaci de més de deu metres, que sembla voler donar la mà i que els rep amb un gran somriure."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Inmaculada Julián

Materials:Resina de poliester amb fibre de vidre pintat





Més informació:Viquipèdia La Gamba

Gambrinus, font:Viquipèdia

 

Disseny original de Mariscal, font:vestigiosdebcn.wordpress.com

Restaurant Gambrinus, font:deriamalconchel.blogspot.com

 

Autor

Escultor:Xavier Mariscal amb la col·laboració de Manuel Martín

Més informació:Viquipèdia Xavier Mariscal

Xavier Mariscal, font:Viquipèdia

Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada