dimecres, 11 de gener del 2023

Mural de Vallcarca

 

"L'any 1987 s'havia pintat la primera gran paret mitgera per iniciativa de la campanya "Barcelona, posa't guapa" a la ronda del General Mitre. Segurament, això va esperonar Joan Barjau l'any següent a fer-ne una altra, aquesta vegada als números 51 al 55 del carrer del Repartidor, a Vallcarca. Va trobar un ajut discret de les caixes d'estalvis per poder sufragar els materials i també de l'arquitecte Gabriel Poblet, que era veí de l'immoble. Donada la proximitat del Parc Güell, Barjau va decidir fer una versió del famós trencadís utilitzat per Gaudí. Era una manera de millorar un edifici i assenyalar, de passada, la presència del famós parc."

"Barcelona no vivia tan pendent de Gaudí quan Joan Barjau i el seu equip van decorar aquesta mitgera magnificant un detall del Parc Güell, que es troba molt a prop però que aleshores no estava quasi senyalitzat. Tampoc aleshores el trencadís no inundava la ciutat, ni hi havia cartells ni merchandising, ni era, per tant, un signe inequívoc del parc.

El dissenyador gràfic veia constantment la immensa massa d'aquest bloc de multipropietat que, pintada de gris, era una gran pantalla, pràcticament una muralla especialment visible per la seva magnitud i pel gran desnivell del terreny. Va iniciar una aventura personal a la qual s'uní l'arquitecte Gabriel Poblet, veí de l'immoble. Poblet va fer un treball tan laboriós com la construcció d'un mosaic: convèncer els 44 propietaris i trobar un patrocinador (una caixa d'estalvis que pagà la totalitat de l'obra, però que preferí restar en l'anonimat).

Es va prendre com a motiu una imatge dels bancs del Parc Güell, de manera que la mitgera recordaria la presència d'un parc que majoritàriament s'associa al turó del Carmel. Les tres parets passaven a ser un gran anunci sense paraules o potser la magnificació d'un petit detall que parla també de tot un pujol on el trencadís i els ornaments anònims omplen les antigues vil·les d'estiueig.

Per a la realització es va partir d'una fotografia que Barjau va adaptar a dibuix i a dotze tintes planes i que un equip de pintors va traslladar a làmines de paper Kraft. Amb una bastida mínima es van adherir els papers a la superfície, que trigaria mesos a completar-se.

L'efecte, però, no és de paret empaperada; la imatge és un encunyat que ressegueix la corba dels bancs, un efecte possible gràcies a uns afegits a la part superior que es veuen en continuïtat amb les cobertes dels celoberts. Des del Pont de Vallcarca es gaudeix de la millor vista i és on es veu la paret integrar-se en el que sembla també un mosaic de textures diferents conformat per la vegetació i un urbanisme caòtic però harmoniós alhora, com un trencadís."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Elena Massons

Materials:Pintura

 

Autor

Disseny i realització:Joan Barjau i Gabriel Poblet

Joan Barjau Capdevila (Barcelona, 1950). Pintor, dibuixant, gravador, dissenyador i muralista. Estudis a l'Escola de Llotja i a l'Escola Eina. Va començar a exposar a 19 anys. El seu estil, molt vinculat al grafisme dels mitjans de comunicació, se situa en l'òrbita del pop art. Per això el gravat i el muralisme ocupen un lloc important en la seva obra.

Més informació:Luc.devroye.org/fonts-30665.html

Joan Barjau i Capdevila
 

Gabriel Poblet (Barcelona, 1949). Arquitecte titulat el 1974. Va col.laborar amb el muralista Joan Barjau en la realització d'uns murals d'inspiració gaudianiana al barri de Vallcarca.

Veure més Art Públic Gràcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada