dimecres, 28 d’octubre del 2020

Escultura Raspall del vent


"Escultura de notables dimensions -una dels més grans de la ciutat- que tanca la Vila Olímpica pel costat del Besòs. Aquesta obra de Francesc Fornells Pla es coneix per tres noms: "Tallavents" (el més utilitzat), "Rep el vent de llevant" i "Raspall del vent". La idea era la que suggereix el seu nom, que tallés el vent, que sol bufar més fort a prop de la costa. Va ser instal·lada el juny de 1992 al final del carrer de Salvador Espriu, per iniciativa de Holding Olímpic, SA (HOLSA), com gairebé totes les escultures de les zones olímpiques."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

"Es tracta d'una enorme escultura abstracta en ferro que presenta tota una sèrie d'estructures disposades de manera discontinua, exercint sobre l'espectador un impacte, tant per l'efecte sorpresa com per les possibilitats que brinda a l'hora de realitzar un recorregut visual en torn a ella.

Foren molts els anys en què Fornells-Pla es va dedicar a portar a terme obres escultòriques -des de 1974 fins a la data de la seva mort- sempre motivat per trobar solucions noves i originals. De la seva primera etapa com escultor daten les seves obres mòbils, realitzades amb metall i vitralls, gràcies als que s'obtenen ombres colorejades al sotmetre-les a determinats focus lumínics.

L'afany de l'artista per innovar i la seva tenacitat foren els que el van conduir -sempre ajudat per la seva esposa, la pintora Conxa Sisquella- a adquirir cada cop compromisos més importants i a portar a terme aquesta peça monumental per a la Vil·la Olímpica.

L'al·lusió al vent es fa evident, gràcies a les configuracions anguloses, així com a les línies quebrades i als vigorosos contrastes entre les planxes metàl·liques aèries i els grans volums massissos ben assentats en el terra."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Lourdes Cirlot

Materials:Acer corten pintat








 

Autor

Escultor:Francesc Fornells-Pla

Més informació:Viquipèdia Francesc Fornells-Pla

Més informació:Enciclopedia.cat

Francesc Fornells-Pla, font:Viquipèdia

  

Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada