dilluns, 5 d’octubre del 2020

Bust a Emili Vilanova


 

"En una mateixa setmana del maig de 1908, van ser inaugurats al Parc de la Ciutadella dos bustos d'escriptors catalans: Manuel Milà i Fontanals i Emili Vilanova. La idea pretenia donar relleu al cinquantenari dels Jocs Florals de Barcelona, restaurats el 1859. El bust de l'autor costumista Emili Vilanova (Barcelona, 1840-1905) va ser obra de l'escultor Pere Carbonell i el pedestal que el sostenia era de l'arquitecte Bonaventura Bassegoda, autor de Las estatuas de Barcelona, un dels primers llibres sobre monuments barcelonins."

"L'escriptor costumista Emili Vilanova és el contrapunt, juntament amb l'actor Lleó Fontova, de la saga de poetes i erudits a qui es va homenatjar amb petits monuments al Parc de la Ciutadella. Autor de quadres de costums i sainets, va ser extraordinàriament popular a la Barcelona del vuit-cents. La seva presència entre poetes i autors floralistes es podria justificar pel fet que Ilustració Catalana, la revista dirigida per Francesc Matheu, el promotor dels monuments, va ser l'editorial que va emprendre la publicació de les seves obres completes quan va morir.

L'escultura és de Pere Carbonell i Huguet, escultor de Sarrià que era professor d'escultura de l'Escola de Llotja, i va fer diversos treballs a la ciutat com les escultures que representen Santa Isabel i Sant Francesc a la nova façana de la catedral. L'escultura, de marbre blanc, és de factura realista, però el personatge va embolcallat amb una àmplia capa que li dona un aire romàntic. Mereix destacar-se el pedestal del monument, que va ser projectat per l'arquitecte Bonaventura Bassegoda, coronat per un capitell amb volutes jòniques i que presenta, en el centre i en relleu, l'escut de Barcelona entre unes branques de llorer."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Mireia Freixa

Materials:Marbre blanc amb pedestal de pedra de Montjuïc



Més informació:Viquipèdia Emili Vilanova i March

Emili Vilanova, font:Viquipèdia

 

Autor

Escultor:Pere Carbonell i Huguet

Més informació:Viquipèdia Pere Carbonell i Huguet

Pere Carbonell i Huguet, font:dbe.rah.es

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada