divendres, 2 d’octubre del 2020

Escultura a Antoni Gaudí


"Monument a Gaudí ubicat al "Portal Miralles" del passeig de Manuel Girona. De baixada per aquest passeig, no l'apreciem fins que ens trobem gairebé sota l'esmentat portal, on una figura que sembla parlar sola ens recorda la imatge de l'insigne arquitecte..

És un portal compost de dos accessos, un per a vianants amb la seva porta forjada i una altra per a carruatges, sense porta i de gran alçària.

L'escultura commemorativa queda integrada al portal com un element arquitectònic més. La mida d'alçada de l'escultura és d'1,80 metres, potser poc monumental en relació amb el conjunt, perquè com que situada sota l'entrada d'uns sis metres d'alçària, perd certa rellevància compositiva. La mida és massa real. Manca una bona relació d'escales entre l'escultura, la porta i l'espai que les relaciona.

Representació de caràcter figuratiu, sembla tenir com a intenció fer aparèixer el personatge sota un entorn que li és familiar, com si l'espectador tingués la visió de trobar-se al genial arquitecte en un moment de la seva vida creadora més íntima. El personatge apareix representat amb vestit d'època, en actitud gesticulant i parlant, amb les mans situades davant del cos, obertes i amb els dits estirats, boca entreoberta, cos lleugerament inclinat cap endavant, tot i que equilibrat i de bona planta. El gest sembla recordar-nos l'actitud que disposava Rodin en alguna de les seves escultures.

Pedra, ferro forjat i bronze són els materials que integren l'espai arquitectònic i commemoratiu.

L'escultura de bronze presenta una pàtina artificial de tons molt verdosos, les mans estan una mica més clares pel desgast del rosament. La coloració és molt aleatòria i poc intencionada.

Plàsticament podem trobar una escultura resolta amb grans plans i plecs, d'un modelat fos en el retrat, una mica estereotipat, amb un modelat suau i poc contrastat, d'un tractament formal poc vigorós."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Javier Lozano

Materials:Bronze







ANTONI GAUDÍ I CORNET (1852-1926) / EL CAPRICHO CASA VICENS SAGRADA FAMILIA FINCA GÜELL PALAU GÜELL COL·LEGI TERESIÀ PALAU EPISCOPAL D'ASTORGA / CASA BOTINES PROJECTE DE LES MISSIONS CATÒLIQUES D'ÀFRICA A TÀNGER CASA CALVET BELLESGUARD PARC GÜELL PORTAL MIRALLES (1900 - 1902) PRIMER MISTERI DE GLÒRIA DEL ROSARI MONUMENTAL DE MONTSERRAT RESTAURACIÓ DE LA SEU DE MALLORCA CASA BATLLÓ CASA MILÀ (LA PEDRERA) CRIPTA DE LA COLÒNIA GÜELL




 

Més informació:Viquipèdia Antoni Gaudí

Antoni Gaudí i Cornet, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Joaquim Camps

Més informació:Viquipèdia Joaquim Camps i Giralt

Joaquim Camps i Giralt, font:Diarimes.com

 

Veure més Art Públic Sarrià Sant Gervasi

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada