dimarts, 5 de maig del 2020

Llegenda dels Pallers de pedra de l'Aranyó

Els Pallers de pedra de l'Aranyó, font:somsegarra.cat
"La llegenda explica que un dia Nostre Senyor Jesucrist va arribar a l'Aranyó disfressat de pelegrí. Com que no tenia on dormir va anar a trucar a un mas conegut com a Can Roca a les afores del poble, per poder passar la nit, encara que fos a la pallera. El veí no el va voler socórrer i va insistir en que no hi tenia palla. Nostre Senyor, davant de l'egoisme i la falsedat de l'home, li digué: Que tota la palla que tingueu es converteixi en pedra. I se n’anà. L'endemà quan el pagès va anar a l'era va trobar que els pallers s'havien convertit en pedra, així com la lloca, els pollets, la mesura i tot allò que havia a l'era. Tot s'havia convertit en pedra. Encara avui es poden apreciar com els pallers de pedra s'aixequen en silenci com a testimoni d'aquell fet.
Una altra versió d'aquesta llegenda ens explica que passà per l'Aranyó un pelegrí demanant acolliment i que els amos del mas no volgueren donar-li'n. El pelegrí va insistir que li donessin allotjament encara que fos a la palla de l'era i també li contestaren amb una negativa, tot dient-li que no tenien ni palla ni era, a la qual cosa el pelegrí contestà: "Jo no dormiré a la palla, però tu si que dormiràs a les pedres"; i diuen que tota la palla de la casa es convertí en pedra, així com els pallers de l'era. En aquesta versió expliquen que l'amo de la casa roman colgat dins dels pallers de pedra, com a càstig del cel per negar-se a donar uns brots de palla a un captaire tot i que a ell li sobraven pallers sencers.
Diu la gent que la nit de Sant Joan qui hi passa prop dels pallers sent els gemecs de l'avar lamentant-se del seu egoisme.
També diuen que qui és capaç de comptar, durant la nit de Sant Joan, les pedres del munt tres vegades seguides sense descomptar-se, l'endemà canviarà de sexe. No obstant, diuen que això encara no s'ha pogut comprobar, ja que ningú dels que ho ha intentat ha estat capaç de comptar-les tres cops seguits i que cada cop sortís la mateixa quantitat de pedres."
Font de la informació:Llegendesegarra.blogspot.com Els Pallers de pedra

Localització:
"Al costat de l’Aranyó s’alcen dues grans roques - de sauló - de prop de quatre metres d’alçada, aïllades de cap sediment rocós i molt erosionades, que s’anomenen popularment els Pallers de Pedra.
Els Pallers de pedra 1900 ca, font: Fot. Lluís Marià i Vidal (MDC-AFCEC) Quinalafem.blogspot.com
A poca distància, hi ha unes altres roques amb sepultures excavades i una sèrie de cavitats quadrangulars que són dites les Ames, i que corresponen a columbaris sepulcrals romans."
Font de la informació:Rutessegarra.wordpress.com Ruta L'Aranyó
Més informació:Viquipèdia L'Aranyó
Veure més LLEGENDES CATALANES


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada