|
Panellets, font:Wikipedia |
Un dels dolços catalans per excel·lència són els panellets, que es preparen tradicionalment per al dia 31 d’octubre i l’1 de novembre, dia de Tots Sants. A Catalunya també se celebra la Castanyada, amb aquest dolç deliciós com un dels protagonistes.
Els panellets són uns pastissos
petits, generalment rodons, fets amb una massa de sucre i ametlla –de
vegades, en receptes casolanes, també porten patata o moniato. Es
complementen amb més elements, com ara pinyons, ametlla esbocinada,
coco, xocolata, etc. Hi ha tantes maneres de fer panellets com cases que
en fan, però aquells més típics són els d’ametlla i els de pinyons.
L'origen dels panellets i la seva relació amb la
diada de Tots Sants és una qüestió encara no aclarida. Alguns
historiadors defensen que poden ser una evolució d’antics àpats
funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya Vella, on hi
havia el costum de fer un dinar després de la mort d'algun familiar.
Aquest acte era tot un ritual, tant en la forma de parar la taula com en
la distribució dels comensals i el tipus de menjar que es servia.
Altres teories suggereixen que aquest costum està lligat a la
benedicció de pans, que es dipositaven com ofrena a les tombes familiars
en honor a la memòria dels avantpassats i també com a aliment en el
viatge al més enllà. Aquests pans haurien estat substituïts amb el temps
pels dolços panellets, elaborats amb ingredients que no es passen amb
el temps i que, per tant, poden aguantar uns quants dies mentre els
difunts fan el seu camí cap a l’eternitat.
També hi havien les rifes de panellets que eren pròpies de les ciutats o
poblacions grans, sobretot de Barcelona. Els cafès preparaven taules
molt ben parades, amb profusió de plats plens de panellets i fruita
confitada, tots ben embolicats. Anaven rifant-los, tot procurant refer
els de la taula perquè aquesta fes sempre goig i convidés a prendre part
a la rifa. També els pastissers organitzaven les seves rifes, i
rifaires particulars, que a Barcelona, posaven les seves taules en
diferents indrets de la ciutat per rifar plats de panellets i
pollastres, utilitzant cartes com a mitjà d’efectuar el sorteig.
Aquests productes, a més de Catalunya, també són les postres típiques a Eivissa, el País Valencià i uns altres llocs relacionats.
|
Panellets, font:Guiamanresa.com |
Font de la informació: Locarranquer.blogspot.com , Viquipèdia Panellet i Festes.org
Recepta dels panellets
Base dels panellets
Ingredients
1 kg de farina d'ametlla
1 kg de sucre ('doré', morè, llustre o blanc)
75 g de patata o moniato bullits
10 grams de pell de llimona ratllada
Preparació
Barregeu tots els
ingredients, amb dues prevencions: vigileu bé de no posar-hi la part
blanca de la llimona, perquè amagaria el conjunt, i poseu-hi la patata o
el moniato a poc a poc, a fi de donar temps perquè el conjunt vagi
lligant i tots els ingredients quedin ben integrats.
Panellets de pinyons
Ingredients
(Amb aquestes proporcions en surten uns 140, de 20 grams cadascun)
Base dels panellets
700 g pinyons
2 ous
Preparació
Separeu la base dels
panellets en vàries parts d'una mida semblant. Treballeu-les amb les
mans fins a aconseguir una forma allargada. Aneu tallant les tires en
porcions, d'uns 20 grams cadascuna. Arrodoniu cada porció amb els
palmells de les mans. Els heu d'anar fent tombs i tombs fins que quedin
ben rodons.
Bateu un ou sencer en un bol i afegiu-hi
els pinyons. Llavors, amb les mans, agafeu-los i aneu-los enganxant al
panellet. Un cop fet, cal deixar-los reposar uns tres o quatre minuts,
així deixareu temps perquè els pinyons que no estiguin ben enganxats
caiguin i les peces surtin ben maques. Bateu un rovell d'ou en un altre
bol i suqueu-hi un pinzell de cuina per anar pintant el panellet. És
així com agafarà el color daurat quan surti del forn. Enforneu-ho entre
14 i 16 minuts.
|
Preparació de panellets, font:canviga.com |
Font de la informació:Ara.cat
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada