Els Falcons de Barcelona realitzant la figura creada per ells mateixos i anomenada Avet
Els falcons són una manifestació gimnàstica-esportiva-acrobàtica apareguda a Catalunya a inicis del segle xx, tenint com a referència els Sokol (falcó en txec), i que ha esdevingut tradicional al Penedès.
Sokol (falcó pelegrí), font:kampolovat.sk
El "Sokol" va ser fundat el 16 de febrer de 1862 a la Universitat de Praga, per iniciativa del comerciant Enric Fügner i el catedràtic d’Universitat Miroslav Tyrs, entre d’altres burgesos eslaus compromesos en campanyes de defensa de les singularitats culturals dels eslaus. L’entitat fou creada amb l’intenció de culturalitzar i formar a la població d’origen eslava. De fet, cal afegir el comentari que gran part d’aquella població era aleshores sota el jou de l’Imperi Austro-hongarès, on es volia expansionar la refundació d’una Gran Alemanya, en record de l’històric Imperi Sacre Romànico - Germànic del temps de l’emperador Carlemany. El projecte educatiu va quallar ràpidament, i les afiliacions al "Sokol" van ser massives.
L’arribada de les idees del "Sokol" a Catalunya es va produir en el moment que sectors nacionalistes catalans dels anys mil nou-cents vint i trenta van considerar l’experiència eslava com un model de redreçament nacional a seguir.
En les seves actuacions els falconers fan construccions acrobàtiques, que recorden els castells, però amb més varietat de formes i amb menys participants, i també amb més varietat d'estils entre les diferents colles, si bé hi ha una part del repertori de figures comú a totes. Tot i que moltes construccions són de caràcter estàtic, l'aspecte dinàmic i coreogràfic hi té més importància que en els castells, així com l'efecte estètic buscat amb la composició de diferents figures simultànies.
Falcons de Vilanova i la Geltrú fent pira 6x5, font:viquipèdia
La pràctica dels Falcons ha anat variant lleugerament des dels seus inicis, prenent influències castelleres pel que fa a la indumentària, que consisteix en pantaló i camisa blanques, faixa i espardenyes o l'acompanyament de les gralles (sovint amb el mateix repertori típic de l'instrument i que es toca a les cercaviles castelleres), i incorporant a les seves construccions algunes figures inspirades en castells (aquestes acompanyades del toc de castells), com per exemple els pilars.
Falcons de Vilanova i la Geltrú, font:garrafturisme.cat
Falcons de Barcelona, font:federaciofalcons.cat
Colles falconeres a Catalunya
- Falcons de Llorenç del Penedès (1942)
Falcons de Llorenç del Penedès, font:federaciofalcons.cat
- Falcons de Vilafranca del Penedès (1959)
- Falcons de Vilanova i la Geltrú (1972)
- Falcons del País del Cava (1992)
- Falcons de Piera (1997)
Falcons de Piera, font:anoiadiari.cat
- Falcons de Barcelona (2003)
- Falcons de Castellcir (2004)
Falcons de Castellcir, font:falconsdecastellcir.wordpress.com
- Falcons de Malla (2008)
Falcons de Malla, font:federaciofalcons.cat
- Falcons del Riberal (2009)
Falcons del Riberal, font:anemdeblanc.wordpress.com
- Falcons de Vallbona d'Anoia (2010)
Falcons de Vallbona d'Anoia, font:wikimedia
- Falcons de Capellades (2012)
Falcons de Capellades, font:infoanoia.cat
- Falcons Vilanova d'Espoia (2013)
Falcons Vilanova d'Espoia, font:veuanoia.cat
- Falcons de la Salanca (2017)
Falcons de la Salanca (Catalunya Nord), font:adifolk.cat
Font de la informació:Viquipèdia Falcons i Solivella.net Falcons
Més informació:Federaciofalcons.cat
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada