dimarts, 9 de juny del 2020

Llegenda de l'espina

Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, font:bisbatlleida.org

 

"Segons la narració llegendària, que els lleidatans coneixen des de petits i han fet seva al llarg dels anys i dels segles, l’apòstol Sant Jaume pelegrinava per terres d’Espanya per a donar a conèixer l’Evangeli de Jesucrist. La popular narració diu que el sant duia per vestit una túnica basta, tota farcida de petxines i un capell, a la ma un bastó que l’ajudava a fer seu el camí, que feia per les calçades que havien traçat els romans pel trànsit de les legions de l’Imperi. La llegenda continua la seva narració tot descrivint que era ja nit entrada quan l’apòstol arribà a Lleida. Anava cansat i famolenc, hauria volgut acollir-se dins un hostal que ell, de lluny havia vist al vessant del turó que servia de fonament a la ciutat, per això continuava fent via.
Santiago peregrino de Juan de Juanes, font:wikimedia

 

De sobte es deturà davant una cruïlla de camins, la calçada tirava dret, riu Segre amunt, per on avui passa el carrer Major dels lleidatans, però era travessada per un altre camí que pujava a la ciutat, ensems que també davallava cap al riu. L’apòstol dubtà una mica, gira l’esguard arreu, bo i cercant a través de les tenebres una ànima compassiva que el volgués orientar.
Tot era silenci, tot era foscor....No passava ningú i decidí continuar per la calçada. Sant Jaume començà a caminar a les palpentes, com si amb les mans volgués substituir els ulls. I, malgrat el compte que parava, va aixafar una bardissa i se li clavà una punxa al peu i ja no pogué caminar mes.
S’assegué a terra, enmig de la cruïlla. Oh, quin dolor que sentia!. La punxa havia penetrat endins, molt endins i turmentava el seu cos cansat per la fatiga. L’Apòstol va intentar inútilment arrencarme l’espina. I, com que patia tant, començà a exhalar gemecs profunds. Tant i tants en va fer, que la llegenda explica com aquests van arribar a oïdes dels àngels del cel que van baixar llum, amb “fanalets” perquè Sant Jaume pogués treure’s la punxa i continuar d’aquesta guisa el seu camí apostòlic.
Sant Jaume i l'àngel

 

Un altra versió de la narració llegendària diu que els auxiliadors de l’apòstol van ser els mateixos veïns, molt singularment els infants de la ciutat que van sortir amb lluminàries a auxiliar el pelegrí."
Font de la informació:Pessebristeslleida.com La Llegenda de l'espina

La Llegenda a Lleida
"La celebració de Sant Jaume a Lleida s’articula en dos dies, la vigília, quan es fa la Romeria dels Fanalets, i el propi dia de sant Jaume, amb la celebració de la missa i algun acte cultural. A banda, en motiu dels fanalets, els dies anterior s’organitzen tallers i concursos de fanalets.
L'eix central de la celebració, consisteix en la Romeria dels Fanalets, en record de la llegenda de l'espina clavada a la planta del peu de l'apòstol Jaume, llegenda que és representada l'endemà, el dia de sant Jaume.
Romeria dels Fanalets, font:bisbatlleida.org

 

Surt després d'una missa a l'església del Carme i es dirigeix, actualment, i passant pels carrers del centre peatonal de la ciutat, cap a la capella del Peu del Romeu, a la cruïlla dels carrers Cavallers i Major.
Capella del Peu del Romeu o de Sant Jaume, font:twitter paerialleida

 

Participen a la Romeria, el Ball de Bastons, els Gegants de la Ciutat, abillats amb fanalets per l'ocasió, la imatge i el penó del sant, la banda, autoritats i una munió de nens tots ells lluint el fanalet. Durant la Romeria es canta la tradicional cançó "Sant Jaume ve de Galícia".
Cal destacar que al voltant de la festa dels fanalets, s'organitzen activitats com concursos de fanalets o la representació de la vida del sant, etc...
Taller infantil de fanalets, font:lleida.com

 

El dia de Sant Jaume a banda de la missa i d'algun altre acte cultural, a les 20, al pati de l’IEI, antic Hospital de Santa Maria es representa l’obra “Sant Jaume ve de Galícia”, de Carles Cepero, adaptada al català per Albert Llorens, a càrrec de l’Agrupació Teatral TOAR, amb la col.laboració de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i que repassa la llegenda de Sant Jaume."
Font de la informació:Patrimonifestiu.cultura.gencat.cat Fanalets de Sant Jaume a Lleida
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada