diumenge, 7 de juny del 2020

El Correfoc

Correfoc de festa major d'hivern de Sant Vicenç dels Horts, font:diablesdelescorts.cat

 

"El correfoc és un joc o espectacle que es fa als carrers de les ciutats i pobles, on l'objectiu és evitar la pirotècnia usada pels diables i pels éssers imaginaris i mitològics que es representen.
El seu origen és difícil de precisar. El que és inqüestionable, és que provenen de l’ anomenat Ball dels Diables. En els seus orígens, els Ball dels Diables era exhibit entre plat i plat en els àpats nobles en l’ Edat Mitjana; per això també és conegut com l’entremès. Aquesta dansa, representa la lluita entre el bé i el mal, i va ser per aquesta raó que va començar a tenir protagonisme en festes de Corpus (primera vegada que sortiren al carrer, va ser per aquest motiu. L’any 1424) , processons eclesiàstiques… tot donant un aspecte cerimoniós, però alhora divertit a les actuacions. En aquestes representacions, apareix la figura del diable , personatge que fa riure al públic amb les bajanades i cabrioles que fa i diu.
Ball de diables, font:Diarimes.com

 

Les primeres referències escrites, no van datar -se fins el 1150. Aquest any va ser el primer, que ens demostra gràficament que quelcom semblant a un correfoc va existir, a més ens informa que aquesta cerimònia va tenir lloc al banquet celebrat durant l’enllaç de Ramon Berenguer IV i la princesa Peronella. La segona notícia escrita, no arribarà fins al 1423, rememorant la vinguda del rei Alfons V d’ Aragó a Barcelona.
Diuen que el correfoc actual va néixer a Barcelona espontàniament per les festes de la Mercè del 1978. En aquell moment de recuperació de la cultura popular i tradicional, un grup d’activistes culturals i alguns membres de Comediants van voler organitzar un espectacle de foc. La idea inicial era un ball de diables clàssic, però d'una manera totalment inesperada el públic assistent va unir-se a la representació i la dotà de moviment.
S'ha de diferenciar un correfoc i una cercavila o processó. En una cercavila o processó, encara que el públic també pot actuar en el cas d'un correfoc, el ritme de foc és més lent que en un correfoc.
Els diferents corrents teatrals i la voluntat de seguir amb la cultura han fet que surtin diversos tipus de colles segons la seva proximitat a un corrent o altre:
  • Colles de foc: són aquelles colles amb una estructura homogènia, on no hi ha rangs entre els seus integrants; si hi són és simplement per temes d'organització. Aquestes colles, fan correfocs i algun espectacle pirotècnic; poden ser integrades per diables o amb bestiari de foc (com ara: drac, mula, etc.).
Colla de foc, font:eixdiari.cat
  • Colles de diables: són aquelles colles on tenen com a mínim les figures de Llucifer i Diablessa. En trobem algunes que fins i tot tenen la figura de l'Arcàngel. Aquestes colles, a més de fer correfocs, inclouen en les seves actuacions breus entremesos o balls de diables versificats, anomenats versots de diables.
Colles de Diables de Les Corts, font:barcelona.cat
  • Colla d'espectacles: Les podem trobar dintre d'algun dels diferents tipus de colles. Aquestes colles munten espectacles i performances on el foc n'és un protagonista.
Els vestits actualment són de cotó, pell o teles ignífugues. 
Colla de Diables de la Barceloneta, font:beteve.cat
Hi ha dos tipus de correfocs característics, l'opció de fer-ne servir un o altre depèn de la colla i del tipus de recorregut. No hi ha cap mena de tradició de fer-ne servir un o altre.
  • Correfoc amb carro: Tota la pirotècnia està dipositada dintre un carro, aquesta es posa dintre un sarró anomenat saca, d'aquí el nom que rep qui la porta, el saquer reparteix la pirotècnia a mesura que va avançant el correfoc. Els diables o dracs encenen les carretilles amb el botafoc o metxa.
  • Correfoc amb saca individual: Tota la pirotècnia està dipositada en petits sarrons, amb una cabuda de 30 a 80 carretilles. Cadascun dels diables s'encén ell mateix la pirotècnia.
El drac és un element recorrent en els cercaviles i correfocs. La Llegenda de Sant Jordi i el Drac és emblemàtica.
El Drac, font:montblancentitats.cat
Font de la informació: Diablessjd.wordpress.com , Viquipèdia CorrefocBarcelona.cat 

Més informació:Diables.cat
Més informació:Viquipèdia Ball de diables
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada