Cantada d'havaneres a Cavall Bernat, font:gironanoticies.com
"L'havanera és un gènere musical dels denominats d'anada i tornada, que té el seu origen durant el segle xix a Cuba, en la contradansa. Aquest ritme modificat amb les aportacions ancestrals de la música africana pels músics cubans derivà cap al que es coneix per havanera, que arribà a la Península de la mà de la sarsuela i que fou incorporada també al repertori de la música clàssica.
A Catalunya hi ha hagut sempre una tradició popular de colles que cantaven havaneres a les tavernes.
L'arribada de soldats, indianos i comerciants que arribaven de Cuba després de la guerra d'emancipació cubana, va afavorir que a principis del segle passat l'havanera gaudís d’una àmplia popularitat. El gran èxit de la sarsuela en el públic català i espanyol, a més de la interpretació que en feien cors i orfeons, van facilitar que les americanes, tal com eren conegudes a l'època, tinguessin un públic molt ampli. Però després d'aquest moment culminant, les havaneres van decaure molt als anys cinquanta i només van subsistir en reduïts ambients populars, especialment de la costa empordanesa. A les tavernes i a les barraques d'arran de mar, no van perviure com a gènere clarament identificat sinó barrejades dins el repertori de les cançons del moment: boleros, polques, sardanes, jotes...per intèrprets no professionals, però d'una musicalitat envejable.1
Embarcament de tropas a Barcelona per anar a Cuba 1895, font:someatemps.me
L'any 1966 s'inicià la coneguda cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell i el 1994 es va crear la Fundació Ernest Morató per tal d'impulsar la investigació de les havaneres en tota la seva extensió que va aportar molta popularitat a Catalunya.
L'havanera va arribar a la península Ibèrica de la mà, en part, de la sarsuela, un gènere configurat a partir de la suma de números musicals diversos cantat en castellà i que triomfaven als cafès.
La música clàssica també ha incorporat l'havanera dins del seu repertori, entre les quals destaquen La paloma i El arreglito del compositor basc Sebastián Iradier i Carmen de Georges Bizet, basada en El arreglito. Maurice Ravel va compondre una havanera dins la Rhapsodie espagnole (1907) i el mateix any va compondre Vocalise en forme d'habanera. Claude Debussy va escriure en forma d'havanera La soirée dans Grenade (Estampes), Les parfums de la nuit (Images pour orchestre) i La puerta del vino (Préludes).
Dins de la música clàssica espanyola es troben havaneres a la Rapsodia cubana op. 66 i a la Suite española d'Isaac Albéniz i a les Cuatro piezas españolas per a piano de Manuel de Falla.
A la segona meitat del segle XX destaca com a compositor d'havaneres cultes Xavier Montsalvatge. Dins la seva producció hi apareixen Habanera (1940), Divertimentos (1945), Canción de cuna para un negrito (1945) i Cinco canciones negras (1946).
Xavier Montsalvatge:Punto de Habanera de Cinco Canciones negras 1945
Així com a Cuba l'havanera no ha destacat de manera especial enmig d'altres ritmes i músiques, en la costa de la península Ibèrica ha tingut un ressò remarcable. En alguns punts s'ha preferit la versió orfeònic —sobretot al País Valencià (Torrevella i Crevillent) i a Cantàbria, Astúries i al País Basc— i en d'altres —seria el cas de Catalunya— les havaneres tendeixen a vincular-se a la taverna.
El primer intent de salvaguardar el patrimoni musical de les havaneres i els cants de taverna en general va ser la publicació l'any 1948 del llibre Álbum de habaneras que compta amb la recopilació musical i transcripció a partitura de les havaneres de la mà de Xavier Montsalvatge, el pròleg de Néstor Luján i dibuixos de Josep Maria Prim.
Album de Habaneras de Xavier Montsalvatge, font:abebooks.com
El dia 2 de setembre de 1967 es va celebrar a Calella de Palafrugell una cantada d'havaneres de cara al públic que acabaria sent l'embrió de la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell.
El cremat és la beguda que solia acompanyar les havaneres. Originari de la Costa Brava, principalment de la zona al voltant de Palafrugell, el costum de fer un recital d'havaneres amb un bon cremat inclòs s'ha estès per tot el litoral.
El Cremat, font:vikipèdia
Actualment és costum fer cremat i havaneres a algunes festes majors, com a la Festa Major de Gràcia a Barcelona, a la Festa Major de Mataró, les Festes del Tura a Olot i a Salou entre altres."
Font de la informació: Viquipèdia Havanera , Fundacio Ernest Morató L'havanera a Catalunya1
La Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell
"La primera trobada de cantaires a la taverna de Cant Batlle es remunta a l’any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir a la presentació del llibre “Calella de Palafrugell i les havaneres”, el segon recull d’havaneres publicat a Catalunya. L’èxit de la trobada va animar al organitzadors a repetir l’acte l’any següent, amb una Cantada més formal a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell. L’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment.
La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ha marcat els començaments dels estius a la Costa Brava. Any rere any, cada primer dissabte del mes de juliol ha aconseguit instaurar i consolidar una tradició musical i cultural que ha arrelat a Calella de Palafrugell i s’ha escampat a tot Catalunya.
Després que en les primeres edicions reunís prop de 10.000 persones, en els últims anys La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ha aplegat més de 30.000 persones."
Cantada d'havaneres Calella de Palafrugell 2019, font:Havanerescalella.cat
Font de la informació:Havanerescalella.cat
Grups d'Havaneres
La Vella Lola
Alta Mar
Penjats de l'Ham
La Vella Lola tres
Espectacle Havanera
Pirats pel mar
Vent Endins
Els pescadors del Francolí
La Taverna
Sopa de peix
Balandra
Grup Boira
Barcarola
Escamarlans de Palau
Mar Endins
Blauet
Sons d'altamar
Arjau
Bergantí
L'Empordanet
L'Espingari
Peix Fregit
Port Bo
Veles i Vents
Més informació:Havanera.cat
Més informació:Leshavaneres.com
Més informació:Havanerus.cat
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES
Havanera La Bella Lola
Havanera El Meu Avi
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada