dijous, 25 de juny del 2020

Llegenda de Ca l'Oller

Ca l'Oller a Aguilar de Segarra, font:Viquipèdia

 

"Ca l’Oller és una masia d’Aguilar de Segarra. Al costat d’aquesta majestuosa casa, hi ha una petita ermita. En aquell temps, a la casa hi havia una dona que es deia Rita, el mateix nom que la Verge de l’ermita. El mossèn que anava a dir missa a l’ermita era un mossèn que, com a tothom, li agradaven molt els diners. Un dia, quan la Rita es confessava, li va demanar si tenien diners amagats, i la va amenaçar dient que si no li deia la veritat, Déu la castigaria. Llavors, la pobra noia li va haver de confessar que a les golfes de ca l’Oller, a sota d’uns sacs d’ametlles, hi guardaven unes gerres plenes d’or. El mossèn li va preguntar quant temps feia que guardava aquet secret i la Rita li va contestar que des de feia uns quants anys.
L’endemà, quan la Rita va anar a confessar-se, el mossèn li va dir que ho havia explicat tot a Déu i que s’havia enfadat perquè no li ho havia dit abans, i que Déu la castigaria. Aquella nit hi havia lluna plena i la Rita no va poder dormir per la por que Déu la castigués. Durant la nit va sentir sorolls a les golfes, però no va gosar alçar-se del llit perquè tenia por que Déu la vingués a buscar. El que ella no s’hagués pensat mai és que era el malvat del mossèn que l’havia enganyat i l’estava robant perquè volia fer-se ric."
Font de la informació:Masdeltronc.wordpress.com Llegenda de Ca l'Oller

Localització
"Ca l'Oller és una obra d'Aguilar de Segarra (Bages) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 
Gran casa de planta rectangular i coberta de dos aiguavessos. N'és notable la façana de migdia, amb una galeria formada per tres arcs de mig punt i una golfa que segueix la mateixa arcuació.
La casa, construïda tota ella en pedra, es troba en bastant mal estat. Cal destacar també d'una petita capella dedicada a Sta. Anna, contigua al mas, de planta rectangular sense absis, la qual actualment es troba en un estat deplorable i és utilitzada com a graner."
Capella de Santa Anna a Ca l'Oller, font:Wikimedia

 

Font de la informació:Viquipèdia Ca l'Oller Aguilar de la Segarra
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada