divendres, 29 de maig del 2020

El pont de les maletes

"El dia 20 de març de 2015, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va inaugurar les obres d'urbanització d'una nova plaça de sis mil metres quadrats de superfície al barri de Baró de Viver.
La nova plaça compta amb quatre espais tancats de jocs situada als angles i un gran espai central en el que s'hi va posar, en fer la urbanització, un monument als emigrants que van ser els primers pobladors del barri. Aquest monument, batejat com “El pont de les maletes”, va ser triat per veïns del barri mitjançant un procés participatiu impulsat pel govern municipal del Districte de Sant Andreu. Es va escollir el projecte anomenat El Pont de les Maletes de Fernando Bravo, alumne de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.
El pont de les maletes ocupa una superfície de 130 metres quadrats. Consisteix en la reproducció en ferro colat de deu maletes de grans dimensions, com les que feien servir els emigrants que arribaven a Barcelona amb tren, procedents d'altres zones de l'estat espanyol, durant la primera meitat del segle XX.  Aquestes maletes estan escampades per la superfície dedicada al monument, i situades a peu pla, de manera que es pot caminar entre elles i fins s'hi pot seure. Entremig d'elles hi ha el pont que dóna nom a l'obra, fet de ciment massís, de forma lleugerament convexa, coberta per travessers alternats de ferro colat i fusta procedent d'antigues travesses de tren. Un pont per on es pot passar. Un pont que no té cap riu ni carretera a sota, ja que no té ull i està posat directament sobre la superfície del terra. Fa dotze metres de llarg per dos i mig d'ample, i té una alçada màxima de 60 centímetres. Algunes de les travesses de ferro colat que el cobreixen tenen marques i la que està situada més a prop del centre cívic porta la indicació del nom de l'obra i el de l'autor, així com la data.
Segons l'autor, “el pont és un símbol poderós: uneix terres i gents i és una de les obres humanes més conciliadores. Quan el riu és brau, el pont permet passar per sobre sense risc. Quan un barranc dificulta la vida diària de la gent, el pont la facilita. Quan una carretera ha de donar mil voltes per la muntanya, el pont ofereix una línia recta”.
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Ferro, fusta i formigó



El Puente de las Maletas/ Escultor Fernando Bravo/ Barcelona 2015






Autor:
"Fernando Bravo García (Sabadell, 1974) és licenciat en Filologia Eslava per la Universitat de Barcelona, Màster en Estudis Eslaus per la Universitat de Londres i investigador en Literatura i Arts polonesos d’avantguarda a la Universitat de Cracòvia. Ha alternat el seu treball acadèmic amb l’escultòric durant més de 15 anys. Actualment es dedica en exclusiva a l’escultura després d’haver estudiat Fosa Artística a l’Escola Llotja de Barcelona.
Com a escultor es va formar a Cracòvia, Polònia, amb escultors locals i va a fer a Varsòvia la seva primera exposició organitzada per l’Instituto Cervantes. Ha fet diverses exposicions col·lectives i individuals i ha participat en simposis i concursos internacionals."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona, Art Públic
Veure més Art Públic Sant Andreu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada