|
Fent un rom cremat, font:Viquipèdia |
"Un rom cremat, o simplement cremat, és una beguda alcohòlica feta amb rom, cafè en gra, sucre, pell de llimona i espècies, sobretot canyella.
Un cop ajuntats tots els ingredients dins una cassola de terra, el rom
s'escalfa i s’encén uns deu minuts perquè perdi una part de l’alcohol.
Després, bo i calent, ja es pot servir.
|
El Rom Cremat, font:cocina3g.blogspot.com |
El rom cremat és la beguda que tradicionalment acompanya les cantades d’havaneres a Catalunya,
i era la que solien beure els mariners al matí per fer-se passar el
fred. Les cantades
d’havaneres amb l’acompanyament de rom cremat són un acte molt habitual,
i en trobem a la gran majoria de festes majors i celebracions diverses.
Originari de la Costa Brava - principalment a la zona al voltant de Palafrugell - , s'ha estès per tot el litoral, fins i tot terra endins.
|
Cantada d'havaneres a Calella de Palafrugell, font:.palafrugell.cat |
En alguns pobles de la costa de la comarca de la Plana Alta es fa només amb cafè i rom, i es deixa cremar quasi mitja hora."
Font de la informació:Viquipèdia Cremat
Recepta
INGREDIENTS (per a 4 persones)
- 2 litres de rom ros
- 3 cullerades soperes de sucre
- 1 cullerada sopera de grans de cafè (sense moldre)
- una branca de canyella
- la pell d'una llimona
- una cassola de terrissa
Poseu els 2 litres de rom i la resta d'ingredients dins la cassola de terrissa i escalfeu-ho una miqueta al foc.
Amb uns estalvis, retireu la cassola i col·loqueu-la
on voleu servir el cremat. Amb un cullerot metàl·lic, agafeu una mica de
licor de la cassola i l'enceneu. Compte!, de seguida calarà foc i
l'aboqueu a la cassola perquè encengui la resta de licor.
Tot seguit remeneu i espereu que la flama baixi la
intensitat per apagar-la. Veureu que l'alcohol s'haurà evaporat força i
quedarà ben dolç amb la barreja de tots els ingredients.
Deixeu-lo reposar uns minuts i ja podeu servir el cremat.
Font:Catalunyamagrada.cat Rom cremat
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada