dimecres, 20 d’abril del 2022

Fonts bessones de la Plaça de Catalunya

 

"El 1958 es va decidir reordenar la part alta de la plaça de Catalunya, el lloc on segons el projecte de Francesc de Paula Nebot s'havia de construir un templet que hagués funcionat de teló monumental a tota la plaça. En comptes del projecte de Nebot, el 1928 Jaume Otero va construir una font amb quatre sortidors esculpits en forma de nens, la Font dels sis putti, voltada per una terrassa on es van instal·lar algunes de les figures que s'havien encarregat pel templet.

Aquesta font, però, argumentaven els tècnics en 1958, s'havia convertit en una zona sempre bruta de deixalles i males herbes i que per tant no s'utilitzava. El problema real, però, era que la petita font no creava el marc monumental que necessitava la plaça, i el projecte de Fernando Espiau Seoane s'ha d'entendre com un intent de crear aquest teló monumental. Com que un sol sortidor no era suficient per a cobrir tota la façana de muntanya de la plaça, va necessitar projectar-ne dos, separats per una terrassa on es conserven les escultures. Alhora, va necessitar crear dues tasses altes, en un intent de fer més evident el pendent existent, per tal de que les fonts s'imposessin al conjunt. Tot i les dimensions de les fonts, no aconsegueixen crear aquest efecte monumental, i de fet, des de qualsevol punt de la plaça es veuen escarransides. Comparades amb la senzillesa del sortidor de Marès, no és d'estranyar que un periodista de La Vanguardia que va visitar les obres el 13 de desembre de 1958 digués que les fonts li semblaven exagerades i copiades de la existent a la cruïlla de passeig de Gràcia amb Gran Via.

Si es veu una imatge aèria de la plaça, es pot comprovar que les dimensions de les dues fonts són realment exagerades per a la plaça, alhora que no acaben d'aconseguir l'efecte desitjat.

Juntament a aquestes dues fonts també es va construir un rellotge floral en el parterre amb pendent davant la terrassa, que durant molts anys va reproduïr-se a les postals com una de les meravelles de la ciutat."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Llorenç Bonet

Materials:Aigua


 

 

 




 

Més informació:Ignialight.com/.../Fonts-bessones-bcn

Font de la Plaça de Catalunya, font:ignialight.com
 

Fonts bessones de la Plaça de Catalunya, font:ignialight.com


Autor

Disseny:Fernando Espiau Seoane

Fernando Espiau Seoane (Barcelona, 1915-1992). Enginyer. Autor de les fonts que hi ha a la plaça de Catalunya, realitzades durant el seu pas per l'Ajuntament de Barcelona. Va presidir la Caixa d'Enginyers de Catalunya i va formar part de la junta del Col·legi d'Enginyers de Catalunya. Font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic

 

   Veure més Art Públic Eixample


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada