dilluns, 4 d’abril del 2022

Escultura Amfitrita

 

"Amfitrita és la principal de les nereides -les filles de Nereu i Doris- i la muller de Neptú. Tot i que aquesta nimfa del mar és la dona d'un dels principals déus Olímpics, mai ha estat una figura central dins la mitologia clàssica. Normalment se la representa envoltada per un grup de nereides i animals marins o al costat del seu marit, i és una figura molt poc usual fora de grups escultòrics que no estiguin integrats en una font.

Tot i que l'escultura realitzada per Josep Gamot és una escultura individual, forma parella amb el Neptú de Manel Fuxà, tal com es desprèn de la clara simetria de les dues escultures respecte del grup central de la font. A més, ambdues dirigeixen la seva mirada cap als cavalls marins, alhora que allunyen del grup central els seus respectius tridents -una llança, en el cas de la deessa. Mentre que Neptú, al costat esquerre de la figura de Venus, enretira amb la mà dreta el trident amb un gest enèrgic, Amfitrita només es recolza suaument sobre la seva llança, amb una posició molt serena, que contrasta tant amb la del seu marit, d'energia continguda, com amb el dinamisme de la figura de Venus. La representació d'Amfitrita amb una llança no és usual, ja que no és un atribut seu, sinó del seu marit -el conegut trident- i aquí cal interpretar-la com un element formal que remarca la simetria de les dues figures.

L'execució de Josep Gamot respon a la formació que va rebre al taller de Nobas, en el qual es treballava sobretot la capacitat tècnica. La bona factura dóna a l'escultura certa elegància, tot i el hieratisme."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Antoni José Pitarch i Llorenç Bonet

Materials:MarbreMés informació:Viquipèdia Amfitrite

Amfitrite, placa Coríntia, font:Viquipèdia
Autor

Escultor:Josep Gamot

Disseny:Josep Fontseré i Mestre

Més informació:Viquipèdia Josep Gamot i Llúria

Foto antiga d'Amfitrite amb llança, font:Viquipèdia
   

Més informació:Viquipèdia Josep Fontseré i Mestre

Josep Fontseré, font:Viquipèdia


Veure més Art Públic Ciutat Vella Est

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada