divendres, 29 d’abril del 2022

Fris del Banc de Sabadell

 

"L'any 1971 el Banc de Sabadell, fundat el 1881, va obrir la seva primera oficina a Barcelona, en un edifici de dos cossos a la rambla de Catalunya cantonada amb el carrer de Rosselló. El cos més baix té les plantes separades entre sí per tres franges de formigó amb diferent alineació, en cadascuna de les quals hi ha gravat en lletres majúscules el nom del banc. Aquestes franges van ser dissenyades per l'escultor Josep Maria Subirachs. En la franja superior destaca la paraula BANC per la major profunditat del gravat, en la franja intermèdia destaca DE i en la inferior SABADELL. Posteriorment, Josep Maria Subirachs va fer altres obres per aquesta entitat bancària, entre les que destaquen els dos relleus de travertí que va fer l’any 1985 per al vestíbul exterior de les oficines del passeig de Gràcia, 36.

Aquestes dues obres d’inspiració mitològica van estar a la vista només vint-i-cinc anys, ja que el 2010 l’entitat financera es va vendre l’edifici i va retirar-les, guardant-les en un magatzem fins que el juny del 2013 va fer-ne donació al Monestir de Montserrat, on es poden veure al peu de la torre abacial. Quan l'any 2004 el Banc de Sabadell va comprar el Banc Atlàntic i es va quedar la seu que aquest tenia en el gratacels a la cantonada de la avinguda Diagonal amb el carrer de Balmes, hi va traslladar les oficines centrals i l'edifici de rambla de Catalunya 115 va quedar com una més de les seves quasi 3.000 oficines, entre les quals en té de situades a les cantonades més cèntriques de la avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia, la rambla de Catalunya, i els carrers de Pau Claris, de Balmes i d’Aribau. Posteriorment va instal·lar els serveis centrals a Sant Cugat, però mantenint la torre del Banc Atlàntic com a seu corporativa a Barcelona. Finalment, el 2017 va traslladar la seu social i fiscal a Alacant com a mesura de protecció davant la possibilitat que Catalunya proclamés la independència i quedés fora temporalment de la Unió Europea."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

 

"A la façana de l'edifici del Banc Sabadell, a la cantonada de la Rambla de Catalunya amb el carrer de Rosselló, Subirachs incorporà tres franges de formigó de corbes diferents, jugant amb les lletres del nom de l'entitat amb més o menys intensitat de relleu. L’objectiu era crear la impressió de tres plans horitzontals superposats i separats per un espai. A la franja superior es remarca la paraula BANCO, a la franja del mig DE i a la inferior SABADELL. La resta del frontal està formada per un joc de motllures escapçades que contrasta amb la façana totalment rectilínia.

A més de la façana de l’edifici Catalonia, Subirachs va decorar una entrada lateral utilitzant també el formigó per establir una certa relació entre ambdues obres. El tema ornamental combina l’esperit lineal d’un grafisme amb el símbol de les quatre barres per suggerir el nom de l’edifici."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Judit Subirachs i Burgaya

Materials:Formigó






Més informació:Viquipèdia Banc de Sabadell

Edifici corporatiu de Banc Sabadell a Sant Cugat, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Josep Maria Subirachs

Més informació:Viquipèdia Josep Maria Subirachs i Sitjar

Josep Maria Subirachs, font:revistaecclesia.com
 

   Veure més Art Públic Eixample

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada