dimecres, 6 d’abril del 2022

Escultura Leda Parc de la Ciutadella

 

"Leda era la bella filla del rei d'Etòlia, Testio, i d'Eurítemis, i va ser seduïda per Zeus sota la forma d'un cigne de plomatge blanc. De la seva relació amb el Pare dels Déus, naixerien Helena i Càstor, i Pòl·lux i Clitemenestra.

La figura de Manel Fuxà representa Leda asseguda amb les cames estirades, mig vestida, i el cigne al seu costat, amb les dues figures enquadrades en un triangle. El moment triat per a la representació és un moment en què la dona i l'animal es miren, tendrament, mentre Leda acaricia el cap del cigne. D'aquesta manera l'escultor defuig el moment de la còpula, ja que podria ser escandalós en la Barcelona del XIX, encara que el mateix Miquel Àngel Buonarroti hagués triat aquest moment en la seva famosa representació de Leda, en un quadre avui desaparegut però que es coneix a través de còpies.

Aquesta escultura forma parella amb la de Joan Flotats, i estan col·locades als laterals de la base de la quadriga de l'Aurora, per tal que es presideixin les escales laterals. La relació amb la resta del conjunt és el tema del naixement i el tema aquàtic, ja que Zeus va veure Leda per primer cop mentre aquesta es banyava en una font, i allà mateix el Déu la va seduir sota la forma d'un cigne."

Materials:Marbre






Més informació:Viquipèdia Leda

Leda i el cigne, còpia del segle xvi del quadre perdut de Miquel Àngel, font:Viquipèdia

 

Autor

Escultor:Manuel Fuxà i Leal

Disseny:Josep Fontseré i Mestre

Més informació:Viquipèdia Manuel Fuxà i Leal

Manuel Fuxà, font:Viquipèdia

Més informació:Viquipèdia Josep Fontseré i Mestre

Josep Fontseré, font:Viquipèdia


Veure més Art Públic Ciutat Vella Est
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada